Fallstudier

Automatiska dörrstängare betonar den lyxiga känslan på The Retreat Hotel vid Blå lagunen på Island

Den världsberömda Blå lagunen på Island är en plats som står på många resenärers önskelista. Det samma gäller för lyxhotellet The Retreat som ligger precis vid lagunen. Det prestigefyllda projektet har en särskild betydelse för Island. Här förenas skandinavisk arkitektur med storslagen natur, och varje detalj är noggrant genomtänkt för att ge gästerna en känsla av samhörighet med det karga isländska landskapet.

Lagarbete: Skandinavisk design och bekväma dörrlösningar från GEZE

Imponerande arkitektur i ett imponerande landskap: The Retreat vid Blå lagunen på Island.

Imponerande arkitektur i ett imponerande landskap: The Retreat vid Blå lagunen på Island. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

Hotellets höga standard för design och komfort genomsyrar varje detalj. De automatiska dörrautomatikerna, de manuella skjutdörrsskenorna och dörrstängarna är inga undantag. Arkitekterna satsade därför på smarta dörrlösningar från GEZE. Oavsett vikt, material och placering öppnas hotellets dörrar bekvämt med hjälp av sensorer och knappar så att gästerna kan ta sig runt fritt i fastigheten. Alla automatiska dörrautomatiker från GEZE har en slimmad, elegant design som smälter perfekt in i den skandinaviska arkitekturen. Projektering och installation av dörrsystemen sköttes av GEZE:s mångåriga samarbetspartner på Island Járn & Gler hf.

Dörrsystem från GEZE hälsar gästerna välkomna till lyxhotellet

Sömlösa övergångar: Dörrteknik från GEZE förbinder hotellets in- och utomhusområden med varandra.

Sömlösa övergångar: Dörrteknik från GEZE kopplar samman hotellets in- och utsida. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

För hotell utgör en stillfull men ändå bekväm entré det första tillfället att hälsa gästerna välkomna. Automatdörrar till kök och andra områden möjliggör dessutom säkert arbete, ökad tillgänglighet samt smidig och sömlös service. Lyxhotellet The Retreat på Island är inget undantag. Vid sidan av hög funktionalitet var framstående design ett krav för hotellets dörrlösningar.

Lobbyn på The Retreat på Island.

I lobbyn förenas skandinavisk design med hisnade utsikt över Blå lagunen. © The Retreat at Blue Lagoon Iceland

Bekväma, tillförlitliga och diskreta: integrerade skjutdörrar

Ett absolut krav när hotellet byggdes var att alla inredningselement skulle harmoniera med varandra för att hotellets arkitektur och inredning skulle stå i samklang med det vulkaniska landskapet vid Blå lagunen. Följaktligen användes teknik som gör att alla dörrar på hotellet – även de tyngsta glasdörrarna på 150 kg – öppnas och stängs tyst och med en känsla av elegans. De flesta skjutdörrarna är dessutom helt integrerade i väggen så att alla automatiska drivningsautomatiker och karmar döljs. 

Att dölja alla mekaniska drivenheter var ingen lätt uppgift, då vissa av dörrarna har en längd på 4 meter. Hela teamet arbetade emellertid tillsammans för att hitta estetiskt tilltalande och kreativa lösningar. Drivenheter från GEZE uppfyller alla komplexa krav som hotellets arkitektur ställer.

Jón Halldór Davídsson, säljchef på Járn & Gler hf.

Hög funktionalitet tack vare integration i fastighetsdriften

Det moderna lyxhotellet The Retreat ligger i framkant även när det gäller fastighetsautomation. Alla drivenheter är uppkopplade mot ett nätverk med hotellets intelligenta fastighetsstyrsystem och branddetekteringscentraler, vilket ger ett högt mervärde i fråga om säkerhet och energifotavtryck. Central styrning och övervakning av de smarta dörrlösningarna ger effektivare facility management och säkerställer att utrymnings- och räddningsvägar hålls öppna och rökfria – en viktig aspekt vid brand.

Ta reda på mer om fastighetsautomation

GEZE-lösningar på The Retreat vid Blå lagunen

  • GEZE Powerturn slagdörrsautomatik vid huvudentrén
  • GEZE Powerdrive drivningssystem som infälld lösning för skjutdörren vid den inre entrén samt entré- och tunneldörren till spaanläggningen
  • GEZE ECdrive drivenhet för skjutdörrarna till köken
  • GEZE Slimdrive EMD-F på brand- och rökskyddsdörrarna i korridorer och nödutrymningsvägar
  • GEZE TS5000 SoftClose och GEZE TS5000-ISM & E-ISM dörrstängare för standarddörrar
  • GEZE Boxer och GEZE Boxer ISM & E-ISM integrerade dörrstängarsystem
  • PERLAN 140 m skjutbeslagssystem för manuella skjutdörrar