Fallstudier

ARCOTEL Camino: Moderna dörrsystem bakom historiska fasader

Det nya, fyrstjärniga ARCOTEL Camino blåser liv i ett stycke av staden Stuttgarts historia, och öppnar upp ovanliga perspektiv på hotellarkitektur på en enastående, urban plats. GEZE har bidragit till hotellets designkoncept med genomtänkta dörrsystem och lösningar för rök- och värmebortledning.

ARCOTEL Camino: Fakta och siffror

 • Hotellprojektet är resultatet av en investering på 25 miljoner euro
 • 11 500 m² bruksyta för personal och gäster
 • Hotellet inhyser följande lokaler, fördelat på fyra våningar:
 • 168 rum och sviter
 • Sex konferensrum
 • Ett wellnessområde
 • Ett restaurang- och barområde

Från fabriksbyggnad till fyrstjärnigt hotell

Utvändig trappa till hotellentrén med skjutdörrar i glas. Foto: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

En stor trappa leder upp till den nya byggnadens skjutdörrar i glas. © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

ARCOTEL Camino är ett hotellkomplex som kombinerar det historiskt skyddade värdet hos en klassisk byggnad med moderna designinslag. Wien-baserade Harald Schreiber, industridesigner, konstnär och arkitekt, i samarbete med Frankfurt-filialen hos arkitekterna Prof. Christoph Mäckler, står bakom projektet. Med sin kulturminnesmärkta fasad från 1890 utgör hotellet en brygga mellan historisk arkitektur och den moderna look som formar dagens gata i Heilbronn.

På 1800-talet utgjorde detta område i ”postbyn” bostäder för de anställda vid Württembergische Post och vid järnvägen och här fanns även flera kommunala byggnader. Fasaderna till det tidigare badhuset och tvätteriet – den enda delen av anläggningen som inte förstördes i andra världskriget – integrerades i det nya hotellkomplexet och på det sättet kunde man långsiktigt bevara en del av stadens historia. De historiska väggarna utgör två flyglar av hotellet och emellan dem uppfördes en modern, ny byggnad.

Dörrsystem från GEZE – i linje med hotellets design

Utvändig trappa till hotellentrén med skjutdörrar i glas. Foto: GEZE GmbH

Modern design i historisk fasad: Eleganta dörrsystem från GEZE.

Symboliken i att lägga till namnet ”Camino” – en referens till den legendariska pilgrimsvägen Camino de Santiago – blir tydlig för gästerna när de kommer in i den ljusa och moderna lobbyn. På olika platser av detta designerhotell presenteras detaljerade och intressanta fakta om Camino de Santiago och om Stuttgarts historia.

ARCOTEL Camino har utformats som en plats där gästerna kan vila, koppla av och träffa andra. Ljus och transparens spelar en viktig roll i detta koncept – och dörrarna, med karmar i stålrör och dörrstängare i serien TS 5000 samt enhetlig GEZE-design, integreras sömlöst i byggnadens harmoniska utseende.

TS 5000: Säkerhet för självstängande dörrar

Dörrstängaren GEZE TS 5000 ger komfort och säkerhet i dörrsystem som måste stängas på ett kontrollerat sätt, antingen hela tiden eller i händelse av brand. Strömförsörjningen, rökdetektorn och den elektriska hållmagneten är helt integrerade som dörrkomponenter i en kompakt, elegant styrskena ovanför dörrstängaren. Serien GEZE TS 5000 omfattar ett sömlöst utbud av dörrstängarlösningar till många olika dörrsystem och krav i både offentlig och privat miljö.

Smart: Automatdörrsystem som nödutrymningsväg

Skjutdörrarna ger ett enkelt tillträde. Foto: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

Enkelt och säkert tillträde tack vare Slimdrive SL.

Huvudentrén till baksidan av byggnadskomplexet utrustades med en stor, automatisk skjutdörr med drivenheten GEZE Slimdrive SL-FR. Med en höjd på endast 7 cm integreras det kraftfulla drivningssystemet på ett elegant sätt i de höga fönsterlisterna som smalnar av upptill, och förflyttar de tunga dörrbladen enkelt och tyst.

Varianten Slimdrive SL-FR lämpar sig särskilt väl till utrymnings- och räddningsvägar, eftersom alla säkerhetsrelevanta komponenter i dörrsystemet – till exempel drivenheten eller styrningen – är dubblerade. Vid en farosituation fortsätter dörren att öppnas automatiskt upp till 30 gånger, även om strömmen bryts. Självklart är GEZE Slimdrive SL-FR DIN 18650 typprovad och certifierad.

Brandskydd och rök- och värmeutsug med enastående komfort

En imponerande passage i floatglas leder hotellgästerna till deras rum, där samtliga dörrar är försedda med dörrstängarna GEZE TS 5000. De överliggande dörrstängarsystemen TS 5000 R och TS 5000 R-ISM med sekvensstyrning säkrar brand- och rökskyddsdörrarna med enkla eller dubbla blad på de plan där gästerna har sina rum. Båda systemen är utrustade med en elektromekanisk hållmagnet och integrerad rökdetektor. I händelse av brand aktiveras rökdetektorn och dörren stängs automatiskt. Dörren kan ställas in på valfri uppställningsvinkel med variabel justering, och positionerna kan även förbikopplas för att ge ett maximalt öppnande av dörrbladet vid fara.

Fönstren i utrymningstrapphusen är utrustade med rök- och värmeutsugsanläggningar från GEZE:s stora utbud av lösningar. Röken och värmen leds bort snabbt i händelse av brand och systemen ger en effektiv ventilation i den dagliga användningen.

Anpassade dörr- och säkerhetslösningar från GEZE

GEZE dörrlösningar säkrar ett enkelt tillträde, perfekt anpassad säkerhet och funktion utifrån lokala förhållanden och i enlighet med tillämpliga standarder – det är ytterligare en egenskap som gör ARCOTEL Camino till ett så briljant exempel på hur historisk och modern arkitektur kan kombineras med alla design- och teknikmöjligheter som erbjuds.

GEZE-produkter på Arcotel Camino, Stuttgart

 • Olika dörrstängare i serien TS 5000
 • Drivenhet GEZE Slimdrive SL-FR
 • Rök- och värmeutsugsanläggning (RWA)
 • Överliggande dörrstängarsystem TS 5000 R och TS 5000 R-ISM