Fastighetsautomation - intelligent hopkoppling med fastighetsdrift
Alla kommersiella fastigheter byggs idag med automatiska fastighetsstyrningar. Uppvärmning, belysning, klimatanläggning, kylning och skuggningsanläggning samt dörr- och fönsterteknik kopplas ihop och kommunicerar med varandra. Komponenterna kan kontrolleras bekvämt, centralt och med ringa kontakt med hjälp av intelligenta fastighetsstyrsystem.
Mål: energiverkningsgrad, komfort och säkerhet
Det är inte bara bilar som blir självgående i framtiden: även fastigheter automatiseras i allt större grad. Uppvärmning, ventilation och klimatanläggning sköts automatiskt. Belysningen ställs om till rätt nivå, beroende på dagsljuset och om det finns personer i rummet eller ej. De höjer eller sänker jalusier, och öppnar och stänger fönster och dörrar. De reagerar exakt på användarnas eller de boendes behov när de passerar genom fastigheten. När de lämnar fastigheten dras energiförbrukningen automatiskt ned till ett minimum, tillträdet låses och larmet sätts igång.
Denna typ av automatiseringsteknik installeras nu i alla nya offentliga byggnader och kommersiella fastigheter. Den kan också användas för att optimera befintliga egenskaper. Nyckelbegreppet här är fastighetsautomation. Automatisering innebär alla åtgärder som inte vidtas av människor och som påverkar en enhet eller ett system. Med ”Building automation” (BA, fastighetsautomation) avses all utrustning som används för automatisk styrning, reglering, övervakning och optimering i fastigheter.
Det innebär att alla sensorer, ställautomatiker, manöverelement, förbrukare och andra tekniska enheter i fastigheten är hopkopplade. Fastighetsautomationen utför sedan automatiskt vissa funktionsprocesser som en del av fastighetstekniken i enlighet med angivna inställningar. Teknisk fastighetsutrustning, som ofta kan vara komplex, styrs därför på ett effektivt sätt centralt. Målet är att göra fastighetsdriften mer energieffektiv, mer lönsam och säker och att erbjuda maximal komfort för användare och boende.
Strukturen för fastighetsautomation i enlighet med DIN EN ISO 16484
Administrationsnivån övervakar systemet och optimerar användningen med hjälp av särskild mjukvara – ett fastighetstyrsystem. Mjukvaran visualiserar och sparar information och data.
Automatiseringsnivån hanterar insamling och utvärdering av information. Brytar- och positioneringsstyrkommandon skickas tillbaka till fältnivån. De kan dock även skickas till alla övriga nivåer på styrkommandonivån.
Påfältnivån genomförs alla funktioner samt mätning och rapportering av data. Dessa data kommer från sensorer (t.ex. temperaturdetektorer, luftkvalitetssensorer, belysningssensorer, rörelsedetektorer, fönsterkontakter, vindhastighetsmätare, regnsensorer) och ställautomatiker (servomotorer för ventiler och luckor, omkopplings- och dimningsanordningar för belysning, drivenheter för solskydd, fönster och dörrar) samt andra tryckknappar och brytare.
Enheterna måste länkas samman i ett gemensamt nätverk för att informationen skall kunna överföras från sensorik eller positioneringsstyrkommandona till ställautomatiken.
EU-förordning om den totala energieffektiviteten hos fastigheter
EU-förordning om den totala energieffektiviteten hos fastigheter är drivkraften bakom fastighetsautomation. När allt kommer omkring svarar byggsektorn för 40 procent av den totala energiförbrukningen inom EU. Enligt EU-förordningen måste de samlade energiprestanda hos alla fastigheter förbättras. Detta är först och främst avhängigt av värmeisoleringen och egenskaperna hos den tekniska fastighetsutrustningen. Fastigheter kan förbättras ytterligare genom installation av ett automatiseringssystem.
I en studie utförd vid Biberach University of Applied Sciences (”Ensuring energy efficiency via building automation with respect to DIN V 18599 and DIN EN 15232”) undersöktes hur mycket energi som de enskilda funktionerna i fastighetsautomationen kan spara. Studien gav bl.a. vid handen att automatisk belysning i kombination med en ljusreglerande extern jalusi kunde bidra med en sparpotential på ca 40 procent. Jämför man investeringskostnader och besparingar är resultatet en genomsnittlig återbetalningstid på två till tio år för fastighetsautomation.
Enligt studien kan fastighetsautomation ge ett stort bidrag till energiverkningsgraden hos en fastighet. Det har bekräftats vetenskapligt att normalt användaruppträdande ofta leder till en onödigt hög energiförbrukning.
Automation som en ”idealisk” användare
”Idealiska” användare behöver stänga av uppvärmningen när de vädrar rummet för att sedan kunna stänga fönstren så snart som möjligt. De tänder lampor bara om rummet används, och de använder endast det antal lampor som behövs. I rum som inte används, och vanligtvis nattetid eller under helgdagar, minskar de luftens temperatur på kontor.
Eftersom den här typen av användare är mycket sällsynt - för det är ju så att vanliga dödliga användare glömmer bort fönstren och lämnar dem öppna över natten - kan denna lucka täppas till med hjälp av fastighetsautomation. Därför uppträder ”smart buildings” mycket mer energieffektivt än människor.
Automatiserad ventilation för bättre inomhusluft och bättre hygien
Fastighetsautomation förbättrar inte bara energiverkningsgraden utan även kvaliteten på inomhusluften. Detta genom att smarta fönstersystem som är sammankopplade med fastighetsstyrsystemet möjliggör automatiserad naturlig ventilation. Det gör att rummen kan ventileras efter behov och förses med tilluft – helt beröringsfritt tack vare smart fönsterautomation. Detta förhindrar fysisk kontakt och därmed risken för överföring av bakterier och virus. Ytterligare en fördel är att regelbunden luftväxling förbättrar luftkvaliteten inomhus. Detta är bra för koncentration och minskar halten av aerosoler, vilket i sin tur minskar risken för smittspridning.
Smart Building och Smart Home
Teknologier för ”smart homes” är en växande marknad. © Exorbitart / GEZE GmbH
Smart Building Systems används dock inte enbart i kontors- och företagsbyggnader, på hotell eller sjukhus. Det finns också ett allt större intresse för automatiseringsteknik för privatbostäder. ‘Smart Homes’ är hem där strömförsörjningen och förbrukningskontrollen är hopkopplade med hushållsapparater och belysning.
Hemmanätverk med infotainment, övervaknings- och säkerhetssystem, jalusier, fönster- och dörrstängarsystem kan också anslutas. Dessa funktioner kan anpassas till användarnas enskilda behov, och ger därför en förhöjd komfort. De hjälper också till att spara kostnader och resurser.
Vad är BACnet?
BACnet (Building Automation and Control Networks) är ett avancerat protokoll för fastighetsautomation. Det utvecklades 1995 i samarbete med American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE). Målet var att skapa ett tillverkarneutralt kommunikationsprotokoll för intelligenta komponenter och system inom fastighetsautomation. Protokollet har dokumenterats i ISO 16484 del 5 sedan 2003.
BACnet gör det möjligt för automationsstationer från olika tillverkare att utbyta information med varandra, utan att det uppstår licenskostnader för den särskilda maskinvaran för dataöverföringen. BACnet används därför om flera olika tillverkare behöver länkas samman i ett nätverk via ett protokoll.
Ytterdörrarna till företaget Vectors huvudkontor i Stuttgart © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Intelligent fastighetsstyrning på det nya huvudkontoret hos företaget Vector
GEZE nätverkslösningar med BACnet ger klara fördelar vid projektering och användning:
- skräddarsydda, digitala hopkopplingslösningar med BACnet
- central övervakning och styrning av mer än 180 dörrar i fastighetsstyrsystemet – för ännu bättre komfort och säkerhet i normaldrift, och vid fara
- övergripande funktionalitet och samverkan – alltid synlig från valfri punkt
- Verkningsgrad: samverkan mellan dörrteknik och klimatreglering
- stöd under konstruktionsfasen: Kommunikation mellan byggnadsexperter
Framgångsrik integration - fastighetsautomation med GEZE Cockpit i Kölns GAG-huvudkontor
Vid GAG:s huvudkontor i Köln säkerställer GEZE Cockpit med BACnet smart hopkoppling med Priva fastighetsstyrsystem – och därmed ökad verkningsgrad, säkerhet och komfort.
GEZE Cockpit fastighetsautomation
Fastighetsautomationen GEZE Cockpit kopplar samman alla smarta komponenter i dörr-, fönster- och säkerhetstekniken
GEZE Cockpit är den första fastighetsautomationen för smart teknik för dörrar, fönster och säkerhet. Fastighetsautomationen GEZE Cockpit gör det möjligt att koppla upp, centralstyra och noggrant övervaka automatiserade systemkomponenter inom dörr-, fönster- och säkerhetsteknik från GEZE och andra tillverkare med hög precision. BACnet, den mest spridda kommunikationsstandarden inom fastighetsautomation, medger interoperabilitet. GEZE Cockpit kan användas som ett oberoende fastighetsstyrsystem, eller integreras i överordnade fastighetsautomation.
Maskinvarukomponenterna i fastighetsstyrningen omfattar ett integrerat system, i vilket tre olika GEZE mjukvarupaket med olika prestandafunktioner kan installeras. Datautbyte mellan GEZE Cockpit och produkterna sköts via gränssnittmodulen IO 420 i det öppna BACnet-kommunikationsprotokollet. Oavsett om man använder PC, platta eller smartphone: apparna för GEZE Cockpit är webbläsarbaserade och kan därför användas i alla IP-kompatibla enheter.
Omfattande stöd till alla inblandade experter
GEZE stödjer alla inblandade experter i varje aspekt av projekteringen för flerfunktionella fönster och dörrar.
Arkitekter, metallarbetare, säkerhetsprojekterare, brandskyddsexperter samt elinstallatörer och systemintegratörer inkluderas i projekteringen så tidigt som möjligt för att säkerställa att de enskilda systemen fungerar korrekt inbördes med maximala fördelar. Standardiserade hopkopplingskomponenter och kundanpassat projektstöd från GEZE ger alla inblandade en säkerhet i projekteringen.
Smidig, övergripande insats
Det öppna kommunikationsprotokollet BACnet öppnar upp för smidig samverkan mellan övergripande verksamheter. Det erbjuder plug & play-komponenter som gör det möjligt att ansluta enheter och produkter snabbt. Det hjälper systemen att samverka, garanterar en snabb integration i kommunikationssystemet och säkerställer den flexibilitet som krävs, även vid planeringsändringar i sista minuten.
GEZE erbjuder service, support och utbildning
GEZE Cockpit gör det möjligt för fastighetsoperatörer att göra betydande ekonomiska besparingar samtidigt som säkerheten för byggnaden och människorna som vistas i den förbättras. Även anställda gynnas: GEZE Cockpit är enkelt och bekvämt att använda. Status för dörrar, fönster, rök- och värmeutsug samt nödutrymningsvägar kan kontrolleras och övervakas på ett enkelt och säkert sätt från alla IP-kompatibla enheter, oavsett plats och tidpunkt.