Innovativ dörrteknik i La Rochelles K-märkta rådhus

Historiska fastigheter är viktiga kulturtillgångar. Dessa fastigheter omfattas därför av vissa krav när det gäller renovering och modernisering. I det historiska rådhuset i La Rochelle, en fransk kuststad i departementet Charente-Maritime, svarar moderna dörrsystem från GEZE för att den K-märkta arkitekturen bevaras, samtidigt som rådhuset är tillgängligt för alla.

Frankrikes äldsta rådhus i La Rochelle är en K-märkt, historisk fastighet

Den historiska arkaden leder fram till den moderna ytterdörren.

Den historiska arkaden leder fram till den moderna ytterdörren. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Rådhuset har befunnit sig på samma plats sedan staden La Rochelle grundades 1298, vilket gör det till ett av de äldsta rådhus som fortfarande används i Frankrike. Det byggdes i gotik- och renässansstil och med sin krenelerade fasad, små hörntorn och vakttorn med en keramikstaty av den franske kungen Henrik IV räknas det till stadens mest betydande historiska fastigheter.

De allmänna utrymmena är ljusa och tillgängliga tack vare automatiska skjutdörrar i helglas.

Allmänna utrymmen med automatiska skjutdörrar i helglas. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Renovering av en K-märkt fastighet

År 1861 K-märktes den historiska fastigheten. Man genomförde också omfattande saneringsarbeten för att återställa några av de ursprungliga elementen och göra nödvändiga ändringar och uppgraderingar. Rådhuset i La Rochelle har nu för andra gången genomgått större renoveringar. Detta efter en brand som spred sig till alla takområden i den historiska delen av fastigheten, vilket fick strukturen att kollapsa. Med tanke på skadornas omfattning och fastighetens kulturella värde var den omfattande renoveringen en verklig utmaning. Helt klart var det största problemet att återställa de K-märkta delarna av fastigheten till ursprungligt skick. Samtidigt behövde områden som är tillgängliga för allmänheten omformas om för att uppfylla dagens standarder inom säkerhet och tillgänglighet.

Projektet leddes av den namnkunnige chefsarkitekten Philippe Villeneuve, som också ansvarade för restaureringen av Notre-Dame. Det tog nästan sex år att rekonstruera och renovera det historiska rådhuset. Ansträngningarna har dock lönat sig. Den historiska arkitekturen strålar i ny prakt och erbjuder högsta komfort och tillgänglighet för alla besökare.

Receptionen ligger bakom en automatisk helglasdörr, vilket gör att entrén till denna historiska byggnad är tillgänglig för alla.

Receptionen ligger bakom en automatisk helglasdörr. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatiska skjutdörrar i glas sörjer för ett ljust receptionsområde.

Automatiska skjutdörrar i glas sörjer för ett ljust receptionsområde. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatiska skjutdörrssystem säkerställer tillgänglighet

Ett viktigt mål för det omfattande renoverings- och moderniseringsprojektet för det historiska rådhuset var att säkerställa tillgängligheten. De allmänna utrymmena fylls nu av ljus och rymd tack vare de automatiska skjutdörrarna i helglas som installerades i foajén. De automatiska dörrarna ser till att byggnaden är tillgänglig för alla besökare, inklusive personer med nedsatt rörlighet.

Diskret design kompletterar historisk arkitektur

Automatiska dörrar med GEZE Slimdrive dörrdrivningssystemhar installerats i fastighetens foajé. Med en installationshöjd på bara 7 centimeter smälter dörrsystemet in sömlöst i den historiska arkitekturen. En av de automatiska skjutdörrarna befinner sig bakom en originaldörr som har bevarats i fasaden. Detta gjorde att man kunde bevara fasadens K-märkning, samtidigt som man säkerställde ett enkelt tillträde till fastigheten.

Efter vindfånget i foajén leder en annan automatisk dubbelskjutdörr i helglas fram till receptionen. De eleganta beslagen i rostfritt stål (för skjutdörrar i helglas) uppfyller de krävande designstandarderna samtidigt som de garanterar maximal transparens och ljusinsläpp.

Mer om helglassystem

Skjutdörrar i helglas och tillträdeskontrollsystem håller allmänna utrymmen och tjänsterum åtskilda.

Tillträdeskontrollsystem håller allmänna utrymmen och tjänsterum åtskilda. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Användarvänlig tillträdeskontroll – ett måste för offentliga fastigheter

Fördelarna med modern dörrteknik är tydliga i alla delar av fastigheten där tillträdesbehörighet krävs. I La Rochelles historiska rådhus ger två automatiska dörrar tillträde till administrativa områden endast för anställda. Den automatiska dörren GEZE Slimdrive har utrustats med ett tillträdeskontrollsystem som beviljar tillträde endast för behöriga personer. En andra automatisk dörr fungerar som enkelriktad utgång från tjänsterummen in i foajén. Vår moderna dörrteknik kompletterar den historiska arkitekturen med tillgänglighet och utmärkt komfort.

Mer om tillträdeskontroll

UPPTÄCK ANDRA BRANSCHLÖSNINGAR FÖR HISTORISKA FASTIGHETER

Ytterligare fördelar med GEZE Slimdrive drivenheter för dörrar:

  • Mycket tyst drivenhet med likström och lågt slitage
  • Kan anslutas och integreras i fastighetsstyrteknik via CAN-buss
  • Oberoende felskydd och loggning
  • Fritt konfigurerbara ingångar och utgångar för olika tillämpningar
  • Integrerat batteri för nödöppning vid säkerhetsrelevanta fel, till exempel strömavbrott
  • Självrengörande rullvagnar underlättar service