GEZE:s dörrsystem ger ökad energieffektivitet i hållbarhetsprojektet Green Pea

Klimatsmarta och hållbara byggnader handlar lika mycket om att bevara ekosystemet och miljön som om att gynna människor och samhället. Ett bra exempel är hållbarhetscentret Green Pea i Turin: Där möter miljömedveten konsumtion en hållbar arkitektur och allt har planerats klimatsmart ned i minsta detalj. GEZE:s dörrsystem säkerställer högre energieffektivitet och passar därför perfekt in i det sofistikerade arkitektoniska hållbarhetskonceptet.

Hållbarhetsprojektet Green Pea i Turin

Smarta dörrsystem som Slimdrive SLT-FR reducerar värmeförlusten i en byggnad.

Smarta dörrsystem som Slimdrive SLT-FR reducerar värmeförlusten i en byggnad. © GEZE GmbH

I december 2020 öppnade Green Pea i Turin som världens första helt gröna och hållbara köpcentrum. På fem våningar ryms 66 butiker, ett museum, tre restauranger, en swimmingpool, ett spa och en klubb för kreativa aktiviteter – totalt hundra företagspartners som alla gjort hållbarhet till huvudtema. 

Motto: respektera naturen – njut på ett hållbart sätt

Redan namnet Green Pea är som ett uttalat manifest: Den lilla baljväxten är nämligen en symbol för respekt, rund som jorden och lika grön som våra handlingar borde vara. Green Pea är en uppmaning till respektfullt agerande och en inbjudan till hållbar njutning.

Framtidsinriktade byggnader

Den klimatsmarta Green Pea-byggnaden ligger i direkt anslutning till den världsberömda slow food-butiken Eataly och den före detta Fiat-fabriken Lingotto, som efter nedläggningen genomgick en helrenovering och omvandlades till ett modernt köpcentrum för många olika ändamål. Denna Green Building utgör alltså ett perfekt komplement till skaran av framtidsorienterad och unik arkitektur. 
 

Klimatsmart arkitektur

På varje våningsplan finns en vestibul utrustad med Slimdrive SLT-FR automatiska, skjutdörrssystem med teleskop.

På varje våningsplan finns en vestibul utrustad med Slimdrive SLT-FR automatiska, skjutdörrssystem med teleskop. © GEZE GmbH

Hållbarhet genom solceller och solpaneler, vindkraft både används och återanvänds.

Hållbarhet genom solceller och solpaneler, vindkraft både används och återanvänds. © GEZE GmbH

Green Pea-byggnaden omfattar 15 000 kvadratmeter och har en klimatsmart och hållbar design ned i minsta detalj. Byggnaden är skapad av arkitekterna Cristiana Catino (ACC Naturale Architettura) och Carlo Grometto (Negozio Blu Architetti Associati) och är som en levande organism, Den är tänkt inspirera med sin luftiga grönska och illustrera hur en hållbar livsstil kan kännas mer meningsfull genom sin skönhet. De 2 000 träd, växter och buskar som omger byggnaden bidrar också till detta: De ställer ett grönt rekreationsutrymme till förfogande och kompenserar samtidigt för utsläpp av växthusgaser.

MER OM GREEN BUILDING

Förnybar energiproduktion som bevarar naturresurser

Centrets hållbarhetskoncept imponerar även på tekniskt plan, till exempel genom användning av förnybara energikällor som geotermiska brunnar, solceller och solpaneler, vindkraft och återvinning av kinetisk energi. Detta minskar behovet av fossila bränslen och sparar naturresurser.

Vi är stolta över att kunna bidra till att de ambitiösa hållbarhetsmålen uppnås genom våra energieffektiva och designorienterade lösningar.

Giulia Cantù, chef för försäljning och marknadsföring GEZE Italien
Slimdrive SLT-FR från GEZE på de automatiska skjutdörrsystemen med teleskop i Green Pea.

Slimdrive SLT-FR från GEZE på de automatiska skjutdörrsystemen med teleskop i Green Pea. © GEZE GmbH

Spara uppvärmningskostnader och förbättra energieffektiviteten

Förutom användningen av förnybara energikällor spelar energieffektiviteten en avgörande roll i byggnadens hållbarhetskoncept. Ju lägre energiförbrukningen för uppvärmning, belysning och fastighetsteknik blir, desto lägre blir också koldioxidutsläppen.

Smarta dörrsystem minskar värmeförlusterna

Man kan vidta olika åtgärder för att minska en byggnads energiförbrukning – allt från värmeisolering av fasaden till dörrteknik. I Green Pea-byggnaden har därför vestibulen på varje våningsplan utrustats med två automatiska skjutdörrssystem med teleskop Slimdrive SLT-FR. Tack vare smal konstruktion och låg höjd kan system även användas i trånga passager med smala dörröppningar eller där det finns begränsat med utrymme bredvid dörröppningen, vilket är fallet i Green Peas trapphus. Det bästa av allt: i kombination med smalare profiler av isolerglas säkerställer dörrsystemen inte bara nödutrymningssystem, utan minskar också avsevärt den uppvärmningsenergi som krävs – vilket sparar uppvärmningskostnader och fossila bränslen.
 

Ytterligare fördelar med dörrsystemet Slimdrive SLT-FR:

  • Med en höjd på endast 7 cm är de perfekta att använda även i de smalaste isolerglasfasaderna och helglasanläggningarna (IGG).
  • De blir utmärkta utrymnings- och räddningsvägar tack vare nödutrymningsystem med redundant drivkonstruktion
  • Stora öppningsbredder på mellan 1000 och 3600 mm tack vare två parallella löpskenor
  • Otroligt jämngående likströmsdrift med lågt slitage
  • Möjlig integrering i fastighetsstyrteknik via CAN-buss
LÄS MER OM FASTIGHETSAUTOMATION