Fallstudier

GEZE öppnar dörrarna till det spektakulära utsiktstornet i360

Upplev Englands södra kust från 138 meters höjd: British Airways utsiktsplattform i360 är Storbritanniens högsta utsiktstorn och ett nytt landmärke i semesterstaden Brighton vid havet. Moderna skjutdörrssystem från GEZE UK leder miljontals besökare in i den ”vertikala piren”.

Skjutdörrssystem skräddarsydda för Brightons senaste attraktion

Med sin kompakta metallkonstruktion på 173 m hög förenar British Airways i360 modern arkitektur och marina traditioner på ett unikt sätt på den populära badorten Brighton på Englands södra kust. Den inglasade plattformen i tornet ligger på 138 meters höjd där man har en hisnande utsikt över kusten och havet i en 360-gradig panoramavy. Det spektakulära projektet ritades av arkitektduon Marks Barfield Architects, samma personer som ritade det legendariska pariserhjulet, London Eye. GEZE öppnar dörren för besökare till Brightons senaste sevärdhet – med skräddarsydda skjutdörrssystem för största komfort och barriärfritt tillträde till utsiktstornet även i rusningstid.

Visuellt perfekt: glasfasad med skjutdörrsystem Slimdrive

Vid foten av utsiktstornet hittar vi Beach Building, en strandfastighet med ett tillgängligt tak, som rymmer ett mötesrum, en butik och en restaurang. Sex skjutdörrssystem med dubbla dörrblad, som öppnas exakt och nästan ljudlöst för inströmmande besökare, är perfekt integrerade i den eleganta glasfasaden. De kompakta drivenheterna GEZE Slimdrive SL NT med en höjd på endast 7 cm passar in exakt och så gott som osynligt i dörrsektionerna och stöder den oavbrutna designen hos glasfasaden.

Funktionalitet och design: skräddarsydda glasdörrar från GEZE

Glasfasaden till Beach Building, exteriör vy.

Samtida arkitektur: GEZE skjutdörrssystem passar in perfekt i glasfasaden till Beach Building.

Det österrikiska expertbyggföretaget Fill Metallbau, som fick uppdrag att uppföra metall- och glaskonstruktionen till Beach Building, ställde höga krav på de använda dörrsystemen. På grund av det exponerade läget vid havet är fastigheten ofta utsatt för starka vindar och skjutdörrar var därför bättre än en slagdörrslösning. Samtidigt måste skjutdörrssystemet klara av kustens tuffa förhållanden plus den stora mängden besökare. De sex skjutdörrarna, sida vid sida, med drivenheterna Slimdrive SL NT från GEZE, är en idealisk lösning vad gäller funktion och design.

British Airways i360 är en vertikal pir. Precis som människorna under den viktorianska eran tyckte om att ”promenera på vattnet” på West Pier fascineras dagens besökare av en ”promenad genom luften” med i360. Att välja rätt dörrar var en viktig del i projektet – de skulle vara tysta och effektiva, hållbara och framför allt passa in visuellt i glasestetiken i Beach Building.

David Marks, ordförande, British Airways i360 och VD vid Marks Barfield Architects

Modern arkitektur med maritim historia

British Airways i360 står omedelbart framför stranden, på exakt samma höjd som den tidigare West Pier. Som en hyllning till piren som brann ned 2003 har två originalbetalningskontor på West Pier reproducerats till en hög kostnad. Till vänster och höger om utsiktstornet, belägna i vardera änden av det tillgängliga taket på Beach Building, fungerar de historiska biljettkontoren som biljettcentrum och café, och avspeglar det maritima arvet för i360. Utsiktsgondolen, helt inglasad, erbjuder även en blick bakåt i tiden. Med upp till 200 passagerare förflyttas kabinen 138 m uppför stålpelaren i utsiktstornet och åskådarna kan se ut över Brighton, Hove och Engelska kanalen plus resterna av den en gång så magnifika West Pier, som fortfarande ser ut över havet.

Vi är mycket glada över att GEZE-produkterna används i ett projekt så representativt som British Airways i360. Utsiktstornet är en unik konstruktion som använder material och teknik från hela världen. Det är utom allt tvivel att i360 har blivit ett nytt landmärke för Storbritannien, och vi är stolta över att våra skjutdörrssystem finns på plats för att leda miljoner människor fram till den fantastiska upplevelsen.

Kaz Spiewakowski, VD, GEZE UK

GEZE-produkter på British Airways i360

  • GEZE Slimdrive SL NT drivenheter