Fallstudier

Söderhavet bakom glas: karuselldörrar leder in till Badeparadies Schwarzwald

Med 33-gradigt vatten, palmer och en lagunpool som övergår sömlöst i utomhuspoolen: Badeparadies Schwarzwald i Titisee-Neustadt skapar en verklig känsla av Söderhavet. GEZE har än en gång bevisat sin tekniska expertis inom utveckling av innovativa karuselldörrar för Badeparadies.

Modern glasestetik med en känsla av Västindien

En touch av Söderhavet mitt i Schwarzwald? Det finns visst: vid oasen i det nyligen invigda ”Badeparadies Schwarzwald” i Titisee-Neustadt. Palmkantade ”Blue Lagoon”, med pooler som övergår sömlöst i utomhuspoolen, bjuder in gästerna till bad och avkoppling. En lättglasad konstruktion med en glaskupol på 2 500 m² och en höjd på 18 m klär in denna oas som ett arkitektoniskt mästerverk. Under varma dagar öppnas panoramataket automatiskt och gästerna kan glädjas åt en härlig semesterkänsla i flödande ljus.

GEZE är en del av det toppmoderna termalbadet

Badeparadies Schwarzwald projekterades och implementerades av Josef Wund i samarbete med 10 kommuner i Schwarzwald-området. Wund drog fördel av sina erfarenheter av eventtermalbad i Erding och Bad Wörishofen i utformningen av Badeparadies. Totalt investerades 30 miljoner euro i implementeringen av badupplevelser, komfort och fastighetssäkerhet samt design på allra högsta nivå. GEZE har bidragit till uppfyllandet av dessa höga krav – med karuselldörrar i entréområdet och en estetiskt tilltalande, manuell karuselldörr i vattnet, som förbinder inom- och utomhuspoolerna.

Innovativ estetik: vattenkaruselldörr till utomhuspoolen

Manuell karuselldörr från GEZE på Badeparadies Schwarzwald.

Från en och samma källa: trumväggar, dörrblad och tak på vattenkaruselldörren tillverkade helt i glas. Foto: Oliver Look för GEZE GmbH © Oliver Look / GEZE GmbH

En riktig höjdpunkt vad gäller utseende och funktion: den helglasade manuella vattenkaruselldörren som GEZE installerat i passagen från inomhuspoolen till utomhuspoolen. På basis av de höga estetiska kraven har trumväggar, dörrblad och karuselldörrens tak tillverkats helt i glas med smala profiler, så att badgästerna leds ut mot utsidan med en ”panoramakänsla”. En specialutvecklad konstruktion överbryggar vattenmotståndet och dörrbladen öppnas med bara en lätt tryckning. Kombinationen av innovativ teknik och estetisk design visar varför GEZE har nominerats som världsmarknadsledande inom dörrteknik i ”Lexikon der deutschen Weltmarktführer” (Encyclopaedia of German World Market Leaders).

Karuselldörrar bidrar till hållbarhetskonceptet

Inglasade karuselldörrar från GEZE i entrén till vattenlandet.

Fasadens karuselldörrar med smala profiler från GEZE hanterar de stora besökarflödena i entréområdet. Foto: Oliver Look för GEZE GmbH

Hållbarhet och energieffektivitet spelar en viktig roll i projekteringen av vattenlandet. Det var också av det skälet som byggherrarna valde att integrera fem stora karuselldörrssystem från GEZE i badets glaskupol och i fasaden vid huvudentrén. Karuselldörrarna hanterar stora besökarantal på ett ”flytande” sätt och hålls öppna och stängda samtidigt. De kan då separera inom- och utomhusklimat, eliminera drag, buller och smuts och optimera inomhusklimatet.

Kontinuerlig glasfasad med höga säkerhetskrav

GEZE karuselldörrar i vatten, entré till utomhuspoolerna.

Badgästerna går ut genom den manuella karuselldörren på ett bekvämt sätt. Foto: Oliver Look för GEZE GmbH

Karuselldörrar är en idealisk lösning inte bara när det gäller luftkonditionering – den sparsmakade, moderna designen bevarar även kontinuiteten hos glasfasaden i entréområdet. Positioneringsautomatiken återställer karuselldörrarna till utgångsläge efter varje rörelse för att ta emot nästa gäst – det säkerställer en hög komfortnivå även när flödet är intensivt. Även byggnadens säkerhetskoncept togs med i beräkningen vid implementeringen av dörrsystemen. Kontakt med stängningskanterna utlöser en nödbroms och förhindrar att händer eller föremål fastnar mellan trumväggarna och de sidohängda bladen. Den automatiska begränsningen av dörrbladens svänghastighet garanterar säkerhet vid ingången, och skyddar till exempel lekande barn.

Karuselldörrar i utrymnings- och räddningsvägar

Badeparadies Schwarzwald glasfasad, exteriörvy

Karuselldörrarna och den centrala pendeldörren passar in i glasfasaden på ett diskret sätt. Foto: Oliver Look för GEZE GmbH

Karuselldörrarna i glaskupolen är en del av utrymnings- och räddningsvägen och därför av stor betydelse i ett vattenlandskap där upp till 2 200 gäster kan vistas samtidigt. Säkerhetstekniken från GEZE gör det möjligt för utrymmande människor att lämna Badeparadies och evakuera utomhus snabbt och intuitivt i händelse av fara. Karuselldörrarna i glaskupolen har därför fått beteckningen breakout-dörrblad. Dessa kan brytas upp manuellt och rensa utrymnings- och räddningsvägarna.

GEZE Boxer dörrstängare – klimatvänlig och säker

En pendeldörr i helglas med GEZE Boxer dörrstängare leder ut till utomhusanläggningarna, mellan karuselldörrarna i vattnet och "på land". Den integrerade dörrstängaren är extremt elegant "dold" i glasdörrens klämsko, vilket ger en genomgående dörrdesign i glasfasaden. Detta säkerställer också att glasdörren alltid hålls stängd, vilket minskar värmeförlusterna. Den särskilda glaslösningen med integrerad dörrstängare är därmed helt perfekt när det gäller byggnadens säkerhetskoncept. Risken för personskador och faror undviks då de nedre glaskanterna skyddar dörren från skador.

GEZE-produkter på Badeparadies Schwarzwald

  • Manuell vattenkaruselldörr
  • Karuselldörrssystem
  • Karuselldörrar med break-out-dörrblad
  • Pendeldörr helt i glas med GEZE Boxer dörrstängare