Fallstudier

GEZE levererar fastighetssäkerhet till Grand MOMA Beijing

Grand MOMA i Beijing är redan en av Kinas tio viktigaste byggnader. GEZE har i hög grad bidragit till säkerheten och komforten i komplexet med innovativa dörr- och säkerhetstekniker – totalt 1 600 slagdörrar har installerats i kundanpassade utföranden.

Grand MOMA: Fakta och siffror

  • Design och projektering: Steve Holl (USA)
  • Åtta skyskrapor, anslutna med ringformade servicebryggor på 20:e våningen
  • 220 000 m² totalyta
  • 135 000 m² bostadsyta, 85 000 m² kontorsyta
  • Bostad/arbetsyta för 2 500 människor
  • Byggkostnad 150 miljoner euro
  • 1 600 slagdörrar i TS 5000-serien med överliggande dörrstängare
  • 44 fönster med GEZE E 250 RWA spindeldrifter

Självstängande brandskyddsdörrar

GEZE TS 5000 är en av de mest kända dörrstängarna på den internationella marknaden. Den överliggande dörrstängaren imponerar inte bara genom att stänga slagdörrar mjukt och säkert, utan också med sin klara och moderna design, som integreras perfekt i estetiken hos Grand MOMA. Dessutom är TS 5000 godkänd att använda till brand- och rökdetektordörrar, vilket bidrar till fastighetens säkerhet i mycket hög grad.

Fönstermotorer för rök- och värmebortledning: Fastighetssäkerhet och ventilation

Exteriörvy av Grand MOMA i Beijing.

Högsta krav på funktion och fastighetssäkerhet: Grand MOMA i Beijing.

Vissa av fönstren i Grand MOMA har utrustats med spindeldriften GEZE E 250 RWA och kan öppnas eller stängas med en centralstyrning.

Spindeldriften öppnar och stänger bottenhängda, topphängda och sidohängda blad, takfönster och ljuskupoler elektriskt, med individuellt justerbara öppningsbredder. E 250 RWA säkerställer naturlig ventilation i Grand MOMA, varje dag. I händelse av brand öppnas de elektriska fönstermotorerna automatiskt för att leda bort rök och hetta.

Energieffektiva lösningar för ”staden i staden”

Modell av Grand MOMA med exteriöra anläggningar.

I fokus: anpassade lösningar för dörrteknik och fastighetssäkerhet.

Grand MOMA har utformats som en ”stad i staden”, med bostäder och kontor, en teater, myndighetskontor och en förskola, plus ett flertal restauranger och varuhus. En av de många unika inslagen hos komplexet är att det projekterades på basis av miljöprinciper. Stora reservoarer, hundratals meter djupa, kyler och värmer de höga tornen beroende på väderförhållandena.

Totalt sett producerar Grand Moma tre till fyra gånger mer energi än traditionella klimatregleringssystem per energienhet. Projektet är unikt i Kina för dess koncept med ”grön arkitektur”.

Skuggning i harmoni med fastighetssäkerhet

VBH-solskydden monterades exteriört på den höga fasaden.

Säkert och effektivt: Skuggningen på fasaden reglerar inomhustemperaturen.

VBH skuggningssystem som monterats på utsidan av fastighetskomplexet förbättrar även energieffektiviteten. Den utvändiga skuggningen förhindrar att insidan värms upp alltför snabbt, och därmed krävs mindre luftkonditionering. Eftersom fasader på höga byggnader utsätts för kraftig vindpåkänning, hade kunden ett särskilt intresse av en stabil och robust solskyddslösning.

GEZE-produkter i Grand MOMA, Beijing

  • 1 600 slagdörrar i TS 5000-serien med överliggande dörrstängare
  • 44 fönster med GEZE E 250 RWA spindeldrifter