Fallstudier

Fullständig synergi: GEZE dörrsystem och IGG-integrerade helglassystem på designerhotellet Great Northern

Det råder ingen tvekan om att hotellbranschens krav på funktion och design ökar. Slutmålet är att kunna erbjuda gästerna en imponerande upplevelse, i alla hänseenden. Det nybyggda Great Northern Hotel, beläget i den danska staden Kerteminde och ett av Europas mest ambitiösa golf- och spahotell är inget undantag. GEZE har levererat 110 dörrstängare, automatiska skjutdörrssystem och integrerade automatiseringssystem för den slående konstruktionen, varvid bekväm funktion har kombinerats med diskret design.

Great Northern Hotel kombinerar skandinavisk design med nordisk natur

GEZE dörrsystem i entrén till Great Northern Hotel i Danmark.

Ett varmt välkomnande: GEZE dörrsystem hälsar gästerna välkomna till Great Northern Hotel i Danmark. © Morten Bak / GEZE GmbH

Great Northern Hotel, beläget i den danska staden Kerteminde, erbjuder lyx och trivsamma upplevelser med golf, hotell, restaurang och spa, allt på högsta internationella nivå. Golfbanorna har till exempel designats av Nicklaus Design – världens ledande arkitekter inom golfbanor. De första skisserna på Great Northern togs fram 2011. Öppnandet av den exklusiva spaanläggningen 2019 var det sista momentet i hela projektet, inklusive en 18-hålsbana, klubbhus, hotell och spa – ett hotell som imponerar, inte bara på gäster och golfentusiaster, utan även på alla som älskar arkitektur och design.

Great Northern-komplexet uppvisar en anslående och elegant mix av nordisk arkitektur och internationell touch. Valet av material, till exempel ljus, handhuggen sandsten, mörkt trä, varm koppar och glas, underbygger det organiska intrycket av golf- och spahotellets storslagna nordiska omgivningar.

Funktions- och designstandarder, in i minsta detalj

GEZE integrerade helglassystem i entrédörrarna till Great Northern Hotel.

Lyckad integration: integrerade helglassystem från GEZE kompletterar designkonceptet i hotellets entré. © Morten Bak / GEZE GmbH

Den danska dörrtillverkaren Vahle A/S har stor erfarenhet av hotellinredningar och man har levererat samtliga innerdörrar i fastigheten genom E+N Arkitekter. Så snart bläcket på arkitekternas skisser hade torkat började Vahle A/S att undersöka hur man bäst kunde uppfylla de höga krav på funktion och design som gällde för fastighetens dörrar. 

”I hotellbranschen får dörrarna en allt större betydelse vad gäller arkitektur och uttryck. Dörrarna måste uppfylla lagstadgade krav på funktion, såsom brand- och röksäkerhet, de måste vara ljudisolerande och dessutom snygga. Dörrstängare och gångjärn måste därför integreras i dörrarna, vilket innebär att våra leverantörer måste utveckla mycket små, integrerade dörrstängare. Bara ett par millimeter kan göra stor skillnad. GEZE dörrstängare svarade upp mot dessa höga krav fullt ut.” Bo Vejen, försäljningschef, Vahle A/S.

Totalt har Vahle A/S levererat 174 innerdörrar av mörkputsad ek till hotellet, spaavdelningen och klubbhuset. Av dessa är 110 dörrar utrustade med integrerade dörrstängare från GEZE.

GEZE:s integrerade dörrstängare är de minsta och bäst utformade på marknaden och de lämpar sig utmärkt för de behov som finns på Great Northern Hotel. Dörrarnas utseende störs inte av gångjärn eller dörrstängare eftersom dessa är dolda invändigt i dörren.

Bo Vejen, försäljningschef, Vahle A/S.
Skjutdörr helt i glas med dörrteknik från GEZE på Great Northern Hotel.

En tilltalande lösning – en skjutdörr i glas med dörrteknik från GEZE © Morten Bak / GEZE GmbH

Snyggt och funktionellt med automatiska skjutdörrar

En imponerande dubbel skjutdörr helt i glas med teleskopfunktion delar av restaurangen och loungeområdet från receptionen. GEZE dörrteknik erbjuder fullt tillträde med möjligheten att låsa dörrarna i helt öppet läge när så är lämpligt.

Läs mer om skjutdörrsystemen GEZE Slimdrive SLT

Automatiska dörrsystem ger barriärfri passage

På ett hotell respektive en restaurang som Great Northern är komforten av allra största vikt. Gäster och personal måste ha barriärfritt och bekvämt tillträdetill samtliga rum och lokaler. Mot bakgrund av detta utrustades alla skjutdörrar inomhus med automatiska dörrsystem från GEZE, inkl. dörrarna i köket och på restaurangen, samt ytterdörrarna och portarna som leder mot spa-avdelningen och klubbhuset. 

Detaljvy över ett automatiskt dörrsystem från GEZE, integrerat i en karm på Great Northern Hotel.

Diskret lösning – det automatiska dörrsystemet från GEZE är integrerat i karmen. © Morton Bak / GEZE GmbH

Tillträdeskontrollsystem – för hotellbranschens höga säkerhetskrav

Det är viktigt att gäster och servicesektioner på hotell separeras på ett diskret sätt. Därför levererade GEZE automatiska drivenheter med ett integrerat personsäkerhetssystem. De kan användas till exempel för att säkra personalens tillträde till spaavdelningen och begränsa tillträdet till teknikrummet. 

Läs mer om säkerhet och tillträdesstyrning

Ambitiös arkitektur kräver unika lösningar

Arkitekterna valde att automatisera skjutdörrarna med system installerade i innertaket för att betona byggnadens vackra design. Lösningarna från GEZE imponerade även här: GEZE är den enda leverantören på marknaden som har utvecklat skjutdörrsautomation för integrerade helglassystem. 

Upptäck individuella skjutdörrslösningar för unika tillämpningar

Läs mer om våra integrerade helglassystem

Säkert och praktiskt – centraliserad fastighetsstyrning

På ett stort lyxhotell som Great Northern är smidiga processer ett absolut krav. Ett centralt fastighetsstyrsystem är till enorm hjälp i det avseendet. Fastighetsautomationen gör driften säkrare, bekvämare och mer energieffektiv. Av det skälet är alla GEZE:s lösningar kombinerade i ett enhetligt kontrollsystem, så att alla processer kan styras från en central plats.

Great Northern Hotel är ett otroligt spännande projekt genom att designarkitekturen är extremt speciell och krävande. Vi förbättrar vår profil inom hotellsektorn, och vi är glada över att vi kan hjälpa till att lösa utmanande arbetsuppgifter, till exempel dölja all automation i både vanliga dörrar och i helglassystem samtidigt som vi uppfyller högsta funktionskrav sett till lagar och förordningar vad gäller till exempel brand- och röksäkerhet.

Kent Hvidtfeldt, GEZE Danmark
På Great Northern Hotel i Kerteminde smälter stenväggar, träpaneler och glasskjutdörrar in väl bland de diskreta dörrsystemen från GEZE.

På Great Northern råder fullständig harmoni mellan alla element – från stenväggarna och träpanelerna till glasskjutdörrarna med diskreta system från GEZE. © Morten Bak / GEZE GmbH

GEZE-lösningar – välgenomtänkta in i minsta detalj

”I allt högre grad vill hotellbranschen ha minimala, dolda lösningar som samtidigt kan hantera stora inglasade dörrar eller tunga metalldörrar. Vi tillbringar mer tid på att ge råd om lösningarna och deras begränsningar, och med GEZE ombord på båten kan vi leverera exakt vad branschen kräver. Vi har ett utmärkt partnersamarbete med GEZE och vi är mycket bra insatta i deras produkter. Great Northern är en stor byggnad men det är de små, välgenomtänkta och estetiska detaljerna som är viktiga för oss. Och GEZE har bidragit på ett fantastiskt sätt till att finputsa dem”, säger Bo Vejen, Sales Manager vid Vahle A/S.

GEZE-produkter på Great Northern Hotel i översikt