Fallstudier

Historik och innovation: GEZE skjutväggssystem på Café Luitpold

Denna 130 år gamla institution i München knyter an till traditionen av förstklassiga kaffehus genom en omfattande renovering. GEZE stöder kombinationen av modern design och historisk atmosfär på Café Luitpold med innovativa dörrlösningar och skjutväggssystem.

Historiskt kaffehus med modern atmosfär

Automatdörr i entrén till Café Luitpold. Foto: Robert Sprang för GEZE GmbH

En automatisk böjd skjutdörr med drivenheten Slimdrive SC-FR leder in till stora caféet.

I runt 130 år har Café Luitpold på Münchens exklusiva Brienner Strasse varit synonymt med fina kaffetraditioner och en kosmopolitisk livsstil. Caféet invigdes 1888 i den stil som präglar de magnifika kaffehusen i Wien. Det har fått sitt namn från dåvarande prinsregenten, Luitpold, som var berömd för sin kärlek till konst och kultur. Café Luitpold var en mötesplats för konstnärer och fria själar, för societetspersoner och lokala dignitärer, i synnerhet under Münchens gyllene period runt 1900 – Paul Klee och Wassily Kandinsky sägs ha grundat sin konstnärsgrupp ”Den blå ryttaren” här. Idag, efter moderniseringen, har Café Luitpold en blandad skara gäster: affärsfolk, stamkunder, trendsättare och studenter.

Uppdelningen av utrymmet kännetecknar caféet

Uppdelningen av utrymmet i tre distinkta delar definierar stilen och atmosfären på Café Luitpold.

  • Stora caféet, med dess slående enkla utformning, inhyser ett bageri och en bar med modernt U-format möblemang. Härifrån finns entréer till vindfångets café och till palmträdgården.
  • Caféet är beläget vid dess historiska huvudingång, och det kännetecknas av ett par pelare samt ett utsökt profilerat innertak.
  • Palmträdgården är en förlängning av vindfångets café och omges av stuckpelare vid ingången till caféet. Det finns även en ingång till stora caféet.

Tystnad och elegans: Slimdrive SL automatdörrar

Skjutväggssystem i vindfångscaféet på Café Luitpold. Foto: Robert Sprang för GEZE GmbH

Öppen vy över palmträdgården genom en automatisk böjd skjutdörr

Det stora caféet nås via en tillgänglig automatisk böjd skjutdörr som leder in i lokalen. Slagdörren placerad framför det öppnas med en mycket lätt tryckning, tack vare servotekniken, och passar in perfekt i den historiska fasaden. En stor veranda leder in från stora caféet till ingången till vindfångets café, placerat i den tidigare huvudentrén till Café Luitpold. Dubbla pelare och en profilerad innertaksprofil betonar rummets storslagenhet.

Mellan pelarna öppnas dörrbladen i en automatisk skjutdörr helt i glas extrem tyst och ger tillträde till det historiska vindfånget. Samma diskreta automatdörrar återfinns i passagen till palmträdgården som är tillgänglig även från stora caféet via en automatisk böjd skjutdörr. Hemligheten bakom de eleganta och mycket tysta automatdörrarna är GEZE:s drivenhet Slimdrive SL, med en motorhöjd på endast 70 mm som fungerar både diskret och effektivt när caféet är öppet.

Att se och synas i en komplex rumsstruktur

Vid en rundvandring i caféet är det stora antalet entréer, utgångar och öppningar samt de många olika dörrlösningarna och inredningselementen som sticker ut. Den största utmaningen i detta rumsliga och arkitektoniska samspel var att dela av det livliga stora caféet, det lugnare caféet i vindfånget och palmträdgården i olika områden, samtidigt som de skulle knytas ihop till en stilistisk helhet, och – för cafégästernas skull – uppfylla behovet av att ”se och synas”.

Skjutväggssystem skapar vacker transparens

Skjutväggssystem i vindfångscaféet på Café Luitpold. Foto: Robert Sprang för GEZE GmbH

Ett transparent skjutväggssystem sammanbinder stora caféet med vindfångscaféet.

GEZE uppfyllde de särskilda rums- och designkraven på Café Luitpold med manuella skjutväggssystem (MSW), som installerades i hela caféet som integrerade helglassystem (IGG). De inglasade skjutväggssystemen kan enkelt skjutas ihop och parkeras om man måste ta vara på utrymmet.

Profilerna och skjutbeslagssystemet i GEZE IGG är osynligt integrerade mellan rutorna – vilket gör det mojigt för de till synes genomgående glasytorna att integreras diskret i pelarnischerna i vindfånget, att separera och förbinda vindfångets café med stora caféet och att leverera önskad ljudisolering.

Säkra utrymnings- och räddningsvägar med GEZE dörrteknik

Trots all elegans måste man komma ihåg att design inte är det enda som räknas. I den komplexa tredelade rumsstrukturen, där upp till 200 gäster och samtlig personal kan befinna sig samtidigt, är säkerhet av högsta vikt. Den lätta, eleganta designen hos GEZE dörrsystem definierar även utseendet hos dörrarna i utrymnings- och räddningsvägarna. Alla de kompakta säkerhetskomponenterna är diskret integrerade i drivenheterna och ser till att de olika caféområdena kan evakueras snabbt och säkert vid en fara.

GEZE-produkter på Café Luitpold

  • Slimdrive SC-FR drivenhet
  • GEZE Slimdrive SL drivenhet
  • Manuella skjutväggssystem
  • Integrerade helglassystem (IGG)