Skjutdörrsystem på Yves Saint Laurent Museum i Paris

Automatiska skjutdörrsystem från GEZE förbättrar den legendariske modedesignern Yves Saint Laurents tidigare arbetsplats. Med en diskret, elegant design, osynlig teknik och enkelt tillträde understryker de atmosfären i detta stadspalats i andra kejsardömets stil. Huvudkontoret för modemärket omvandlades nyligen till ett museum. De särskilda utmaningarna med de höga, breda entréerna till museikomplexet bemästrades med dörrteknik från GEZE.

Dörren till haute couture – skräddarsydda skjutdörrar

Dörren till haute couture – skräddarsydda skjutdörrar

Dörren till haute couture – skräddarsydda skjutdörrar © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Museet är mycket välbesökt. De automatiska skjutdörrsystemen i glas med kraftfulla Powerdrive-enheter till de höga, breda entréerna till visningsrummen visade sig vara exakt rätt val. När man som besökare går in i foajén genom den första skjutdörren, möts man av fyra pop-art-porträtt föreställande Yves Saint Laurent där han odödliggjorts av Andy Warhol, ungefär som om man möts av ”herrn i huset”. Med tonade glasblad och ett osynligt drivningssystem smälter bredvidliggande dörrar in i bakgrunden mot färgintensiteten hos dessa bilder. Kundanpassade automatiska skjutdörrar med bred öppning och tunga glasblad återfinns genom hela museikomplexet. De leder besökaren fram till den permanenta utställningen, där man hittar den legendariska fracken ”Le Smoking”, lädertrenchcoaten och andra ikoniska föremål, vidare till områden med samtida utställningsföremål och till ateljén.

Modemuseum med en personlig prägel

Arkitektur, design och dörrteknik måste förenas i harmoni, eftersom en så stor utställning aldrig tidigare har planerats för en modedesigner. I det 450 kvm stora museikomplexet kan besökarna hänge sig åt haute couture-världen – en retrospektiv av Yves Saint Laurents liv och arbete och utställningar med växlande teman ur en samling på 5 000 haute couture-modeller. I hjärtat av museet hittar vi ”Le Studio”, där Saint Laurent tillbringade 30 år med att arbeta fram sina kollektioner.

Intensiv interaktion för rätt automatdörrar

Det var endast tack vare Pierre Bergé, hjärnan bakom projektet, tillika Saint Laurents affärs- och livspartner, som den personliga atmosfären i rummen kunde bevaras i en modern museimiljö. Det arbete som Bergé har lagt ned i berättelserna om märket och om sin väns arbete visar hur intensivt samarbetet mellan projektdeltagarna var. Här ingick projektledaren Réda Issolah från Paris-företaget JMR Architectes, inredningsdesigner Jacques Grange, scenograf Nathalie Crinière samt intendent Aurélie Samuel. Vi på GEZE bidrog till detta samarbete redan ifrån start, i synnerhet i arbetet med arkitekterna.

Det var viktigt för oss att förse alla berörda parter med inspirerande förslag till dörrlösningar, där alla arkitektoniska och estetiska faktorer samt alla aspekter på användandet av byggnaden togs med i beräkningen. Vi visste hur nära många av utställningsföremålen skulle vara de höga, breda entréerna och att dörrarna därför måste vara extremt diskreta.

Philippe Eugène, VD, dotterbolaget GEZE France

Stilren dörrdesign, bekvämt tillträde och enkel hantering

Man tog ett gemensamt beslut att använda automatiska skjutdörrar med gråtonade glasdörrblad och drivenheter integrerade i innertaket.

Stilren dörrdesign, bekvämt tillträde och enkel hantering © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Med hjälp av vår expertis när det gällde de mest skiftande slag av byggnader med de mest skiftande användningsområdena och med utgångspunkt från de flexibla möjligheterna i vårt produktprogram presenterade vi samtliga möjliga dörrlösningar från GEZE. Man tog ett gemensamt beslut att använda automatiska skjutdörrar med gråtonade glasdörrblad och drivenheter integrerade i innertaket. Skjutdörrsystemen uppfyller samtliga krav på bekvämt tillträde och enkelt handhavande för personalen. Självklart åtog vi oss att koordinera samarbetet mellan alla parter som var involverade i projektet. Som ett resultat av detta kunde skjutdörrsystemen installeras och tas i drift snabbt och effektivt.

Egenskaper och fördelar hos automatiska skjutdörrar

Med drivningssystemet Powerdrive har GEZE France utvecklat anpassade automatiska skjutdörrar i glas för stora dörröppningar:

GEZE-produkter på Yves Saint Laurent Museum

  • Automatiskt skjutdörrssystem för stora och tunga dörrblad på upp till 200 kg bladvikt och öppningsbredder på upp till 3000 mm
  • Kombinerad detektor för styrning och skydd av automatiska skjutdörrar med fyra justerbara ljusridåkonfigurationer
  • Programvara för integration av dörrsystemen i fastighetsstyrsystemet, vilket säkerställer att parametrarna för de automatiska skjutdörrssystemen kan ställas in bekvämt och underhållas på ett tillförlitligt sätt tack vare automatiska felrapporter och diagnostikfunktioner