Fallstudier

Kasta loss! GEZE dörrteknik och skjutväggssystem ombord AIDAluna

AIDA Cruises har utökat sin flotta med AIDAluna. Det jättelika kryssningsfartyget upprätthåller högsta standarder när det gäller komfort och utrustning. Både passagerare och personal ombord drar fördel av det sofistikerade, enkla tillträdet och säkerheten hos GEZE:s självstängande dörrar.

Komfort och säkerhet har högsta prioritet ombord

Den 4 april 2009 begick AIDAluna sin jungfrufärd över Nordsjön och längs Spaniens kust fram till Palma de Mallorca, där hon fick sitt officiella dop vid en magnifik tillställning. Det toppmoderna klubbfartyget erbjuder sina gäster en kryssningsupplevelse av högsta rang och absolut komfort. Innovativ dörrteknik från GEZE ser till att hytter, restauranger, barer och promenaddäck nås på ett bekvämt sätt. De säkerhetsstandarder som gäller för sjöfarten har implementerats i fartygets dörrdesign på ett diskret sätt.

AIDAluna i siffror

 • Tillverkat av det traditionsrika varvet Meyer i Papenburg
 • Officiellt döpt den 4 april 2009 i Palma, Mallorca
 • Dimensioner: 32,2 m brett och 252 m långt – större än två fotbollsplaner
 • 13 däck med 1 025 passagerarhytter
 • 7 restauranger, 11 barer och 6 400 m² soldäck

Önskvärt ombord: VTM-kompatibel dörrteknik

Automatiska skjutdörrar i VTM-design erbjuder passagerarna enkelt tillträde till soldäck, restauranger, AIDA-butiker och oräkneliga möjligheter till underhållning och sport. Enligt standarden VTM (Marine Traffic Technology) är dessa korrosions- och havsvattensäkra drivenheter som rymmer alla elektroniska komponenter invändigt i fartyget och de är utrustade för högfrekventerade områden.

Självstängande dörrar – säkert och tillgängligt

Inglasad teleskopdörr på AIDAluna-restaurangen.

Briljant: teleskopdörren med sex dörrblad öppnas mot restaurangen och kombinerar komfort med transparens.

Automatiska böjda skjutdörrar och teleskopdörrar kompletterar den fantastiska arkitekturen ombord i flera delar av fartyget, och erbjuder bekvämt och enkelt tillträde för passagerare och personal. Trots det begränsade utrymmet erbjuder de självstängande dörrarna på däck 3 och 10 maximal öppningsbredd och gör det möjligt för soldyrkare att förflytta sig på ett bekvämt sätt ut på soldäcket och/eller till poolområdet, även med händerna fulla. Även besättningen och personalen har fördel av den genomtänkta dörrtekniken från GEZE. De automatiska slagdörrarna, som används som ”servicedörrar”, är utrustade med individuell aktiveringsteknik och kan öppnas mycket enkelt, eller till exempel styras och stängas beröringsfritt med radarsensorer.

GEZE dörrstängare kombinerar komfort med säkerhet ombord.

Skjutdörrar till däcken ombord AIDAluna.

De självstängande dörrarna är utrustade med dörrdrivenheter som är specialutformade för fartygsförhållanden.

Dörrarna till de 1 025 passagerarhytterna stängs alltid bekvämt och säkert, tack vare de specialutformade dörrstängarna GEZE TS 2000 med armar och styrskenor. Det är säkerheten som har högsta prioritet ombord klubbfartyget. Den karakteristiska GEZE-designen är därmed helt integrerad med säkerheten ombord. Samtliga brandklassade dörrar i klass A (oantändliga material) i utrymnings- och räddningsvägarna är utrustade med överliggande dörrstängare:

 • TS 4000 och TS 5000 för dörrbredder upp till 140 cm
 • TS 4000 i tandemdesign för mycket tunga och stora dörrblad

I händelse av fara stänger de överliggande dörrstängarna säkert, även om fartyget lutar i extrem vinkel, och de uppfyller därigenom riktlinjerna i den internationella sjösäkerhetskonventionen SOLAS. All planering och implementering av GEZE dörrteknik genomfördes i nära samarbete med Meyer-varvet, AIDA Cruises samt ansvarigt klassificeringsorgan i syfte att garantera maximal säkerhet och funktionalitet.

Manuella skjutväggssystem – flexibelt utnyttjande av utrymmet

Vid utrustandet av AIDAluna bidrog GEZE med sin expertis, inte enbart som fulleverantör av dörrteknik: som exempel installerades GEZE skjutväggssystem i glas i poolområdet på däck 11. Ett skräddarsytt, korrosionsfritt manuellt skjutväggssystem (MSW) bestående av 20 glaselement placerade i cirkel runt DJ-båset som skydd av all underhållnings- och scenelektonik. DJ-båset kan därför stängas fullständigt manuellt eller öppnas så mycket som behövs utan större ansträngning, beroende på typen av event.

Betrodda partners: GEZE och AIDA Cruises

I mer än tio år har GEZE kunnat bidra med sin expertis inom marin trafikteknik vid Meyer-varvet. GEZE har levererat skräddarsydda dörr- och säkerhetslösningar till alla kryssningsfartyg i AIDA-flottan. Efter AIDAluna och dess tidigare systerfartyg AIDAdiva och AIDAbella har GEZE även utrustat AIDAblu, som döptes officiellt i Hamburg den 9 februari 2010, med modern dörr- och säkerhetsteknik.

GEZE-produkter ombord AIDAluna

 • Automatiska böjda skjutdörrar
 • Automatiska teleskopdörrar
 • GEZE TS 2000 dörrstängare
 • TS 4000 och TS 5000 för dörrbredder upp till 140 cm
 • TS 4000 i tandemdesign för mycket tunga och stora dörrblad
 • Manuella skjutväggssystem