Fallstudier

Glasfasader med stora öppningsbredder vid BMW-filialen i München

”Fascination bil” som ett helt koncept. Det har länge funnits en förväntning på att demorum hos bilhandlare ska avspegla märkets prestige. Detta har i sanning åstadkommits i den moderniserade BMW-byggnaden i München med dess imponerande glasfasader – med generösa automatdörrar från GEZE.

Funktion och design i linje med BMW:s märkesarkitektur

Idag tillämpar så gott som alla biltillverkare strikta riktlinjer när det gäller utseendet hos bilhallar och säljutrymmen. Med dessa höga krav i bakhuvudet har München-arkitekterna Koch+Partner Architekten und Stadtplaner moderniserat och utökat BMW-byggnaden på Frankfurt-ringleden i München. Strukturen och utformningen av detta byggnadskomplex från 1980-talet anpassades för att uppfylla framtida krav på en BMW-filial, i linje med riktlinjerna för BMW:s märkesarkitektur.

Sparsmakade och effektiva: automatdörrar från GEZE

Den helrenoverade BMW-filialen erbjuder nu en känsla av äventyr, generös infrastruktur och mycket utrymme för framtida utökningar med en totalyta på nästan 30 000 m². De stora standardiserade glasfasaderna med transparenta entréområden erbjuder perfekta ljusförhållanden för den öppna demonstrationslokalen. Den transparenta arkitekturen öppnar upp och utökar utrymmet visuellt, skapar en inbjudande atmosfär och gör utställningshallen till en värld fylld av äventyr. En av de utmaningar som GEZE var tvungen bemästra i BMW-projektet var installationen och utformningen av en kontinuerlig, brett öppnande automatdörr i glasfasaden. Bilar måste kunna köras in och ut genom dörren så snabbt som möjligt och dörren måste passa in perfekt i den moderna fastigheten.

En teleskopdörr för maximala öppningsbredder

GEZE teleskopdörr i glasfasaden till BMW-filialen i München. Foto: GEZE GmbH

GEZE teleskopdörr erbjuder maximala öppningsbredder och passar in estetiskt perfekt i glasfasaden. © GEZE GmbH

I normalfallet begränsas storleken och bredden på automatdörrar av dörrbladens vikt och av längden på de aluminiumsektioner som används.

Med en skräddarsydd lösning för glasfasaderna i BMW-byggnaden visade GEZE framfötterna som internationell expert på automatdörrar. Det automatiska teleskopdörrssystemet, med effektiv drivteknik i en kompakt design på 7 cm och en öppningsbredd på 380 cm utgör en perfekt kombination av funktion och design, som passar in estetiskt perfekt i fastighetsarkitekturen.

Synkronisering säkrar funktionell dörrkomfort

Principen med synkronisering är smart och enkel: om ett skjutdörrssystem med dubbla blad inte räcker till för den önskade öppningsbredden, och det inte finns tillräckligt med ”parkeringsområde” för dörrbladen, synkroniseras två teleskopdörrssystem exakt med varandra. Detta gör att man kan åstadkomma öppningsbredder på upp till 600 cm. För BMW-byggnaden i München valde GEZE att installera separata automatiska skjutdörrssystem på båda sidor om fasadöppningen, vilka bestod av två teleskopdörrar med fyra dörrblad vardera. När de är stängda möts båda dörrsystemen i mitten, vilket skapar ett visuellt intryck av ett enda dörrsystem. När dörren är öppen varieras de teleskopiska dörrbladen på ett elegant sätt och sparar in utrymme. De parkeras diskret på sidorna om entrén. Dörrens genomgående design betonas ytterligare av ett skydd som sträcker sig över drivtekniken i hela skjutdörrssystemet.

Smarta skjutdörrssystem: GEZE Slimdrive drivenhet

Den precision, tillförlitlighet och framför allt elegans som man kan förvänta sig av premiumbilar världen över måste återspeglas av dörrtekniken i utställningshallen där bilarna visas upp. Hopkopplingen av drivenheterna ger ett perfekt synkat öppnande och stängande av båda skjutdörrssystemen i glasfasaden till BMW-byggnaden. Den diskreta drivtekniken i Slimdrive, med en höjd på endast 7 cm, förflyttar de fyra smala teleskopdörrbladen på varje sida. Tillförlitligt, exakt och nästan ljudlöst. För ännu större komfort kan dörrbladen manövreras med alla konventionella aktiveringselement, till exempel fjärrkontroll, helt beröringsfritt via IR-sensor eller med armbågsbrytare.

GEZE-produkter i BMW-filialen i München

  • GEZE Slimdrive drivenhet
  • teleskopdörrar