Fallstudier

GEZE vid fotbolls-VM: preventivt brandskydd på arenor

Stora delar av trafik- och hotellinfrastrukturen upprättades nyligen inför starten fotbolls-VM i Sydafrika – inkl. Cape Town Stadium och Nelson Mandela Bay Stadium. GEZE implementerade skräddarsydda rök- och värmeutsugsanläggningssystem och lösningar för preventivt brandskydd på båda arenorna.

Moderna arenor med maximal brandsäkerhet och krav avseende rök- och värmeutsugsanläggningar

En komplett omgörning inför världscupen: fem nya idrottsarenor uppfördes inför världscupen 2010 i Sydafrika. De nya byggnaderna - inkl. ”Cape Town Stadium” i Kapstaden och ”Nelson Mandela Bay Stadium” i Port Elizabeth – krävde högsta nivå av funktion, säkerhet och design. Klimatskalet till Cape Town Stadium, designat av det renommerade tyska arkitektteamet Gerkan, Marg and Partners (gmp), inrymmer 68 000 fotbollsfans, och avspeglar dagsljuset som kommer in via en skimrande färgpalett. gmp har även designat arenan i Port Elizabeth för 42 000 besökare och med en takkonstruktion som sträcker sig mot mitten av planen likt blomblad. Arkitekterna och byggföretagen valde modern dörr- och fönsterteknik från GEZE till båda projekten.

Förebyggande brandskydd genom naturligt rökutsug

Cape Town Stadium, interiör med plan.

Det förebyggande brandskyddet var en viktig aspekt i planeringen av Cape Town Stadium.

En brand är det värsta tänkbara scenariot på idrottsarenor i den här storleken. Rökgaserna gör att nödutrymningsskyltarna blir oläsliga på bara några sekunder. Effektiva rök- och värmeutsugsanläggningar (RWA) är livsviktiga när det gäller att trygga utrymnings- och räddningsvägarna. På Cape Town Stadium, eller ”Green Point Stadium” under världscupen 2010, dras röken, så fort den uppstår, ut genom en snillrik rök- och värmeutsugsanläggning (RWA) från GEZE. Den varma röken stiger uppåt genom den termiska rörelsen, medan frisk luft strömmar in genom luftöppningar (fönster och dörrar) i det nedre området av arenan. GEZE har levererat frånluftsfönster med fullt utvecklade RWA-system med elektrolinjärdrift. Systemen svarar dels för avledning av rök och värme, dels för den dagliga ventilationen av arenan. Nödströmsstyrcentralen är ”hjärnan” i rök- och värmeutsugsanläggningen: den sköter försörjning, samordning och övervakning av alla anslutna öppningssystem och larmkomponenter.

GEZE dörrstängare: säkerhet och komfort överallt

En mängd visuella och tekniska lösningar har sjösatts i entréområdena och innerdörrarna på båda arenorna med dörrstängare från GEZE. GEZE överliggande dörrstängare med integrerade stängningssekvenser för brand- och rökskyddsdörrar hjälper exempelvis till att stänga dörrbladen i rätt ordning, så att två slagdörrblad stängs tätt och fungerar som en säker brandstängare. En elektromagnetisk uppställningsfunktion för dörrbladen med flexibla öppningsvinklar garanterar att stora flöden av besökare kan passera igenom stadions dörrar på ett bekvämt sätt. I kombination med en rökdetektor bidrar detekteringsmekanismen till det förebyggande brandskyddet. I händelse av brand förbigås uppställningsfunktionen och dörren stängs automatiskt. Golvdörrstängarna från GEZE är mycket diskreta och nästan osynligt integrerade i golvet vilket gör dem perfekta för de högfrekventerade dörrarna i stadion. Självklart kan dörrstängarna också användas tillsammans med brandskyddsdörrar.

Elegant dörrkomfort för exklusiva hotell

Modern fönsterteknik i exklusiv design: Oyster Box Hotel i Durban.

Modern fönsterteknik i exklusiv design: Oyster Box Hotel i Durban.

Det är inte enbart projekterare och operatörer av fotbollsarenor som förlitar sig på toppkvaliteten hos GEZE:s dörr- och säkerhetslösningar. De olika dörrstängarna ur GEZE:s produktserie används även på det lyxiga, 5-stjärniga Oyster Box Hotel. Den magnifika byggnaden i norra Durban, med utsikt över Indiska oceanen, öppnades på nytt i slutet av 2009 efter många års renoveringsarbete.

Fotbollsfansen kunde här njuta av allsköns komfort innan de begav sig till matcherna på närbelägna Moses Mabhida Stadium – med en akustisk ljudvägg av vuvuzelas.

Diskret elegans: GEZE dörrstängare står för enkelt tillträde

Den traditionella koloniala arkitekturen hos Oyster Box Hotel utgör en tilltalande kontrast till den nutida inredningen. En perfekt miljö för den integrerade dörrstängaren GEZE Boxer, som är fullständigt innesluten i dörrbladet och erbjuder ett ojämförligt diskret utseende hos dörren. 15 on Orange Hotel – döpt efter sin belägenhet i Kapstadens hjärta – renoverades precis i tid inför världscupen. Det är inte bara den eleganta, konsekventa estetiken hos GEZE dörrstängare som imponerar på stadens utsökta livsstilshotell. Automatiska designerskjutdörrar i glas bidrar till att skapa den inbjudande, transparenta atmosfären på 15 on Orange Hotel. Kompakta GEZE Slimdrive SL drivenheter, endast 70 mm höga, förflyttar dörrbladen med smala profiler tyst och elegant.

GEZE dörrteknik för den nya World Cup-flygplatsen

Det går inte att tänka sig en världscup utan en perfekt fungerande infrastruktur för flyget. Ungefär en månad före starten av världscupen invigdes nya King Shaka International Airport i södra Durban. Precis som arenorna och lyxhotellen i världscupens värdland, använder sig den nya flygplatsen av modern och innovativ dörrstängningsteknik från GEZE, så att supportrar och lag kan transporteras säkert, snabbt och bekvämt mellan städer och kontinenter.

GEZE-produkter på New Green Point Stadium (Kapstaden), Oyster Box Hotel (Durban) och på King Shaka International Airport (Durban)

  • Rök- och värmeutsugsanläggning (RWA)
  • Eldrivna RWA-drivenheter
  • Överliggande dörrstängare med integrerad styrning av stängningssekvensen för brand- och rökskyddsdörrar
  • Elektromagnetisk uppställningsfunktion
  • Integrerad GEZE Boxer dörrstängare
  • Golvdörrstängare
  • GEZE Slimdrive SL skjutdörrsystem