Smarta dörr- och fönstersystem i färjeterminal i Brodick på Isle of Arran

En ny färjeterminal vid Brodick Bay, som kommer att fungera som turist- och kommunport till skotska Isle of Arran, har utrustats med dörr- och fönstersystem från GEZE.

Maritim design och modern komfort

Terminalen är designad av den berömda arkitektbyrån Norr från Glasgow och är en del av en investering på 30 miljoner pund som syftar till att modernisera hamnen, rusta den för 2000-talets resande och öka komforten för passagerarna. Den imponerande byggnaden ligger nära stranden och har passande nog formen av ett gigantiskt fartyg.

Naturlig ventilation med automatiserade fönster

De stora fönstren öppnas och stängs automatiskt av 30 kedjedriften av modellen GEZE Slimchain.

De stora fönstren öppnas och stängs automatiskt av 30 kedjedriften av modellen GEZE Slimchain. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Den rymliga loungen imponerar med dubbel höjd och stora fönsterfronter på den västra fasaden, som erbjuder besökarna en fantastisk utsikt över Brodick Bay. De stora fönstren, som automatiskt öppnas och stängs av 30 Slimchain kedjedrifter från GEZE ger väntområdet vid byggnadens huvudentré en ljus och maritim känsla. Tack vare särskilt slimmad och diskret design smälter Slimchain fönstermotorer perfekt in i den speciella fasaddesignen på Brodick-terminalen.

Slimchain fönstermotorer installerades inte bara på de stora fönstren i loungen utan i hela byggnaden på två våningar – med undantag för de övre ventilationsöppningarna: Här används istället Powerchain kedjedrifter. Dessa särskilt kraftfulla fönstermotorer valdes för manövrering av de större fönstren, eftersom de tillåter stora öppningsbredder – vilket är viktigt för snabb brandgasventilation i händelse av brand.

Fönstermotorerna är anslutna till en GEZE MBZ 300 nödströmsstyrcentral för drivenheter för rök- och värmeutsug, som är integrerad i terminalens fastighetsstyrteknik. Det gör det enkelt att styra och övervaka det komplexa systemet för naturlig ventilationssystem.

MER OM NATURLIG VENTILATION

Ventilation, rök- och värmeutsug och säkra nödutrymningsvägar

Fönstren i trapphusen är manuellt styrda fönster som utrustats med GEZE OL Line.

Fönstren i trapphusen är manuellt styrda fönster som utrustats med GEZE OL Line. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Även fönstren i trapphusen är utrustade med Slimchain kedjedrifter. Vid behov möjliggör fönstersystemen dessutom naturligt rök- och värmeutsug. I händelse av rök- och värmeutveckling öppnar rökutsugsslösningarna fönstren och styr tilluftsöppningarna så att de livsviktiga nödutrymningsvägarna förblir rökfria och säkra att passera i en nödsituation. Dessutom säkerställer manuella öppnare för överljusfönster en kompletterande naturlig ventilation.

MER OM RÖK- OCH VÄRMEUTSUG

Dörrsystem för barriärfria brandklassade dörrar

Under den inglasade västra fasaden finns två automatiska slagdörrar på båda sidorna. Precis som dörren på byggnadens sidofasad drivs dessa av Slimdrive EMD-F dörrsystem. De elektromekaniska drivenheterna för slagdörrar för brand- och rökskyddsdörrar med ett dörrblad är extremt mångsidiga: De har kraftassisterad öppning och kan aktiveras med en konstant öppnings- och stängningshastighet via manöverknappen. Ett integrerat system för hinderavkänning identifierar dessutom möjliga hinder och stoppar öppnings- eller stängningsprocessen vid behov. Fönstermotorer Slimdrive EMD-F ger enkel och säker åtkomst även för personer med rörelsehinder.

MER OM TILLGÄNGLIGHET

Kraftassisterad öppning och integrerad hinderavkänning för skjutdörrar.

Kraftassisterad öppning och integrerad hinderavkänning för skjutdörrar. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Diskret design och enkelt tillträde

Från huvudentrén leder en inglasad korridor till en tvådelad skjutdörr, som drivs av skjutdörrsystemet GEZE Slimdrive SL NT och som öppnar in till foajén i huvudutrymmet för passagerarna. Drivenheten Slimdrive uppfyller två viktiga krav i detta sammanhang: Den lämpar sig för inner- och ytterdörrar med hög passeringsfrekvens och är tack vare sin låga höjd på endast 7 cm idealisk för glasfasader med högsta anspråk på design – som färjeterminalen i Brodick.

Andra fördelar med Slimdrive drivenheter

  • Med en höjd på endast 7 cm är Slimdrive-Fönstermotorer extremt diskreta och passar perfekt in i dörrkarmen.
  • De erbjuder ett system med lågt slitage och hög prestanda som är otroligt tyst i drift.
  • De automatiska skjutdörrssystemen är idealiska för byggnader med hög passeringsfrekvens, och gör att alla användare kan komma in i och lämna byggnaden bekvämt och säkert.

Det var ett fascinerande projekt som vi var delaktiga i: Under hela byggprocessen användes en rad olika GEZE-produkter, och från allra första början lades stor vikt vid upprättandet en intelligent, funktionell byggnad som är rustad för framtiden. Samtidigt togs hänsyn till den naturliga miljön runt byggnaden.

Andy Howland, Director of Sales and Marketing GEZE UK

Alla dörr- och fönstersystem från GEZE som användes i översikt:

  • Slimchain fönstermotorer
  • Powerchain kedjedrifter
  • MBZ 300 nödströmsstyrcentral
  • Manuella öppnare för överljusfönster i OL-produktserien
  • Slimdrive EMD-F slagdörrsautomatiker för brand- och rökskyddsdörrar med ett dörrblad
  • Slimdrive SL NT skjutdörrsystem