Fallstudier

En fascinerande värld av kranar med BAC-baserad fastighetsteknik

Det nya försäljnings- och utbildningscentret hos krantillverkaren ABUS är både modernt och imponerande – med helglasade fasader och intelligent fastighetsstyrteknik. GEZE har implementerat skräddarsydda BACnet-baserade lösningar i ABUS KranHaus.

BACnet-baserad fastighetsstyrteknik för KranHaus

De BACnet-baserade lösningar som levererades av GEZE till ABUS KranHaus uppfyller mycket högt ställda krav på funktion och säkerhet, i linje med hela konceptet för ”smart buildings”.

I KranHalle, lokalens generösa entréområde, har GEZE levererat tillgänglig och säker komfort med automatiska skjutdörrssystem i nödutgångsdesign. Skjutdörrarna passar in på ett diskret sätt i den transparenta utformningen av ytterfasaden och vindfånget, som också fungerar som slussystem. Med sin traditionella 7 cm höga GEZE-look förflyttar de effektiva drivenheterna Slimdrive SL NT de nästan tre meter höga skjutdörrbladen och skapar en öppningsbredd på nästan fyra meter.

Hopkopplade rök- och värmeutsugsöppningar för förebyggande brandskydd

Gränssnittsmodulen IO 420 BACnet från GEZE.

Centralt styrbar fastighetsteknik – gränssnittsmodulen IO 420 BACnet från GEZE. © GEZE GmbH

Det stora taket till fastighetskomplexet är utrustat med hopkopplade rök- och värmeutsugsöppningar, vilket skapar en snabb och ekonomisk 2-trådig CAN-baserad busslösning med GEZE BUS-systemet. Fönsterteknikprogrammet levererar en optimal spindeldrift för rök- och värmeutsug, anpassat till kraven på storlek, placering och ventilation för de enskilda ljuskupolerna. Frånluftsöppningarna fungerar både som kontrollerade rök- och värmeutsug i händelse av brand och som daglig ventilation. MBZ 300 RWA-styrningar i olika prestandaklasser hanterar försörjning, samordning och övervakning av alla rök- och värmeutsugsdrivenheter i ljuskupolerna. Hopkopplingen av frånluftsöppningarna i rök- och värmeutsugsanläggningen har den extra fördelen att branddetektion och enskild styrning av systemen kan hanteras via branddetektorn med hjälp av en BUS-förbindningsenhet.

Centralstyrning av fastighetsstyrteknik

De automatiska skjutdörrssystemen och samtliga frånluftssystem i rök- och värmeutsugsanläggningen i takområdet kan övervakas och styras centralt när som helst. De är integrerade i det BACnet-baserade fastighetsstyrsystemet via gränssnittsmodulen IO 420. Statusen för ljuskupolerna (öppet/stängt) och driftssättet för skjutdörren (till exempel automatiskt/natt) kan enkelt kontrolleras och ändras. Det innebär att en ljuskupol som har öppnats av misstag kan utlösa ett larm i systemet eller stängas från en central punkt. Modulen IO 420 levererar extra säkerhet genom att rapportera status för en skjutdörr eller en ljuskupol till fastighetsstyrtekniken efter det att ett kommando har utförts.

Kranteknik ”live” - med intelligent säkerhetsteknik från GEZE

Anpassade byggkomponenter från KranHaus Customer Solutions division visar hur heltäckande GEZE kan uppfylla specifika krav: höjdpunkten i den fyra våningar höga, öppna ”KranHalle” är kranen med dubbla balkar. Besökarna kan ta hissen tio meter upp och njuta av en kranförarupplevelse ”live”. GEZE har tagit fram en pendeldörr som entré till kranbalken, som integreras i glasdesignen i skyddsbalustraden och öppnas i båda riktningarna. En mall för detta utgjordes av skiljeväggssystemet i glas, Pendulo, med en osynligt integrerad dörrstängare i designprofilen. Elmotorn IQ lock EL lock ger maximal säkerhet. Enligt principen för modern maskinsäkerhet eller plattformsdörrar låses pendeldörren upp endast vid fullt stop i exakt uppställningsläge. En signal via kranbalkens PLC aktiverar låset så att det friges så att besökarna kan fortsätta på ett säkert sätt. Före ”avgången” för kranbalken stängs glasdörren precis lika exakt och låses automatiskt via IQ lock EL.

GEZE-produkter i ABUS KranHaus

  • Slimdrive SL NT drivenhet
  • MBZ 300 RWA styrdon
  • IO 420 gränssnittsmodul
  • Pendulo skiljeväggssystem i glas
  • IQ lock EL lock