Fallstudier

Minimalistisk elegans: automatiska skjutdörrar i DC Tower 1

DC Tower 1 är Österrikes högsta byggnad och nu ett landmärke för Donau city-distrikt. De automatiska skjutdörrsystemen Slimdrive från GEZE utvaldes till dörrtekniken. Den sparsmakade designen och de låga drivenhetshöjderna är i perfekt harmoni med fastighetens arkitektur.

Dörrsystem i perfekt harmoni med arkitekturen

Det nya landmärket i Donau City, Wien: DC Tower 1. Foto: Michael Nagl för GEZE GmbH

DC Tower 1 i Wien © Michael Nagl / GEZE GmbH

En sparsmakad, fristående byggnad med en gnistrande svart fasad och en vågliknande yta tornar upp sig 150 m ovanför Wiens silhuett: DC Tower 1, som designats av den franske arkitekten Dominique Perrault, imponerar med sitt eleganta utseende, iögonenfallande design och förstklassiga materialval.

Den estetiska standarden kommer till uttryck även i valet av dörrsystem. I linje med hans ursprungliga design valde Dominique Perrault, dennes designpartner Gaëlle Lauriot-Prévost och det Wien-baserade partnerföretaget Hoffmann-Janz Architekten automatiska skjutdörrssystem från GEZE:s serie Slimdrive.

Skjutdörrar Slimdrive: estetisk funktionalitet

En upphängd trappa över tre våningar med en yta som påminner om krusningar på vågor, förbinder receptionsområdet på det femstjärniga designhotellet Meliá Vienna i källaren med Flow and Ra’mien go-restaurangerna på markplanet samt event- och konferensrummen på första våningen. Automatiska skjutdörrar med smala profiler och diskreta drivenheter Slimdrive SL NT understryker den exklusiva atmosfären.

Mer än 30 automatiska skjutdörrar med drivenheterna Slimdrive SL NT används i olika sektioner av DC Tower 1 och bidrar till helhetsintrycket.

Hoffmann-Janz Architekten, projekteringspartners för DC Tower 1

Konsekvent dörrdesign för automatiska skjutdörrar

Kontinuiteten hos dörrdesignen återfinns även i entréområdet till John Harris Fitness Blub i det exklusiva gästområdet längst upp i tornet med 57 Restaurant & Lounge samt på takterrassen. Drivenheterna Slimdrive SL NT förflyttar glasdörrarna med precision och elegant lätthet. Tack vare effektiviteten och det tysta arbetssättet är de perfekta till högfrekventerade områden och ger ett flexibelt och enkelt tillträde genom att justera öppethållandetiden till frekvensen av personer som passerar igenom. Rörelseparametrarna för dörrbladen kan justeras individuellt.

Ökad fastighetssäkerhet med dörrteknik i nätverk

Modern styrningsteknik ser till att drivningssystemen Slimdrive SL NT är framtidstryggade. Tekniken gör det möjligt att ansluta till fastighetssystemet så att dörrfunktioner kan övervakas eller ändras, även på fjärrbasis. De automatiska skjutdörrarna på de nedre våningarna utrustades med de särskilda drivenhetsversionerna Slimdrive FR som utrymnings- och räddningsvägar samt med tilluftsöppningar i händelse av brand.


Utrymnings- och räddningsvägar – säkerhet med design

Arkitekterna valde också dörrteknik från GEZE för det förebyggande brandskyddet och som säkring av nödutrymningsvägarna. 50 eleganta dörrstyrdon från serien TZ 300 används för att säkra utrymnings- och räddningsvägsdörrarna i hela trapphuset. Skräddarsydd ventilationsteknik ger ett tillförlitligt rök- och värmeutsug (RWA) i händelse av brand. Trapphusets dörrar är utrustade med K 600 fällspaksdrifter. I händelse av brand trycks dörrarna isär och hålls vidöppna för att leda bort rök och värme snabbt och effektivt.

GEZE-produkter i DC Tower 1

  • Slimdrive SL NT drivenheter
  • Slimdrive FR drivenheter
  • TZ 300 dörrstyrdon
  • K 600 fällspaksdrift