Ajöss med smällande dörrar: tysta dörrstängare på Marriott Amsterdam

På ett förstklassigt hotell som Marriott Hotel i Amsterdam är det gästernas komfort som står i fokus. Av den anledningen valde det femstjärniga hotellet TS 5000 SoftClose dörrstängare, och idag är smällande rumsdörrar historia blott.

Fem stjärnor för komfort: Amsterdam Marriott Hotel

Mitt i city: Amsterdam Marriott Hotel.

Exteriör vy, Amsterdam Marriott Hotel © GEZE GmbH

I hjärtat av Amsterdam, invid Vondelpark och bara ett stenkast från Leidseplein, ligger Amsterdam Marriott Hotel. Lyxhotellet har 11 våningar och totalt ca 400 rum som är belagda nästan året runt.

Hotellvåning på Marriott Hotel i Amsterdam.

Många hotell har problem med rumsdörrar som stängs med buller och bång.

Problemet: smällande hotellrumsdörrar

Trots den etikett som gäller på nästan alla hotell, att gästerna bör iakttaga största möjliga tystnad mellan kl. 22 på kvällen och kl. 8 på morgonen, har smällande rumsdörrar lett till störande buller. Det här var ett känt men oacceptabelt problem för det internationellt välkända Amsterdam Marriott Hotel.

Problemet är löst: tyst stängande rumsdörrar

Efter omfattande tester och ett flertal försöksinstallationer av olika dörrstängare föll Amsterdam Marriott Hotels val på TS 5000 SoftClose från GEZE.

”För oss är det gästernas boendekvalitet som har högsta prioritet. Gästerna kan lämna rummet tidigt på morgonen, eller komma tillbaka till hotellet från staden sent på kvällen eller natten – vi vill minimera allt obehag med buller på våningsplanen och med smällande dörrar“, säger Richard Geukens, chefsingenjör vid Amsterdam Marriott Hotel.

Hotellrum med öppen rumsdörr.

För ostörd komfort: tyst stängande rumsdörrar. © GEZE GmbH

”Efter tester med olika dörrstängare valde vi TS 5000 SoftClose från GEZE. Det var framför allt det faktum att dörrstängarna arbetar mycket tillförlitligt även i tuffa förhållanden som övertygade oss mest. Exempelvis om våra gäster har öppnat rumsfönstren i tippställning. Dörrstängarna ser till att rumsdörrarna alltid går i lås på ett kontrollerat sätt utan att smälla. Det gör att bullerbelastningen minskar och alla gäster kan garanteras en vistelse på högsta nivå.”

Tyst stängning av dörrar – även vid blåst och frånluft

Med ett öppet fönster som exempel visar Geukens den viktigaste fördelen med TS 5000 SoftClose: i rum med varierande tryckförhållanden, t.ex. till följd av vind, drag eller frånluft, blir egenskaperna hos denna dörrstängare tydliga. Tack vare SoftClose-mekaniken stängs dörren underifrån precis som med alla andra dörrstängare, men rörelsen bromsas in kontrollerat i slutet så att dörren stängs tyst och inte smäller igen. Samtidigt behåller elslutblecket tillräckligt med hastighet och tillslag för att gå i lås på ett säkert sätt. Det ökar både komforten och säkerheten.

Apropå säkerhet: TS 5000 SoftClose svarar för säker stängning även av brand- och rökskyddsdörrar enligt brandskyddsbestämmelserna – till och med om dörrarna är skyddade med åtkomstbehörighet.

Flexibel och användarvänlig: TS 5000 SoftClose dörrstängare

  • TS 5000 passar för dörrar med en bredd på upp till 1400 mm och har en steglöst justerbar stängningskraft på EN 2-6.
  • Både dörrens stängningsfart och tillslag – det vill säga den hastighet med vilken dörren går i lås – kan ställas in individuellt i TS 5000 SoftClose.
  • Den integrerade öppningsbromsen ser till att dörrar som öppnas med alltför stor kraft bromsas in.
TS 5000 SoftClose dörrstängare på en rumsdörr

Diskret design – hög funktionalitet: TS 5000 SoftClose. © GEZE GmbH

Bra att veta: TS 5000 SoftClose dörrstängare anpassas enkelt till varje omgivning

Beroende på omgivningsförhållandena kan alla funktioner ställas in enkelt och snabbt via dörrstängarens front. ”Det är otroligt praktiskt”, säger Geukens. ”Eftersom förhållandena varierar mellan varje våningsplan och även mellan rummen kan vi göra fininställningar på ett enkelt sätt, så att varje dörr stängs exakt som vi vill.

Även vad gäller design är dörrstängaren flexibel: TS 5000 SoftClose levereras som standard i silver och vitt (RAL 9016) men kan tillverkas i varje valfri RAL-färg på begäran, så att stängaren integreras sömlöst i alla inredningar.

TS 5000 SoftClose har redan fått ett antal utmärkelser, bl.a. German Innovation Award och Iconic Award. Dessutom är dörrstängaren certifierad enligt ISO 14025 och EN 15804 av Institut Bauen und Umwelt e.V. IBU.