Ämnen

Dörrdämpare – smidig stängning och öppning av dörrar

Slut med smällande dörrar! Dörrdämparna fångar upp de stängande dörrarna innan de dunsar igen. Sedan stängs de mjukt och tyst. Oavsett om rörelse utlöstes manuellt eller på grund av blåst eller luftflöde. Smarta modeller stoppar mjukt i öppningsriktningen och håller dörrarna öppna.

Dörrkomfort med indragningsdämpare

Vad kan man göra för att slippa slamrande dörrar? Hur hålls de öppna, även vid drag? Hur kan väggar och möbler skyddas från dörrar som flyger upp, och hur skyddar man händerna när dörrar slås igen? Det finns ett antal hjälpmedel som kan lösa detta: allt från kilar, till golv- och väggmonterade dörrstoppar. De gör ju sitt jobb men är ofta anskrämliga, irriterande och opraktiska.

Här kan dörrdämpare vara ett bättre alternativ. De är ofta integrerade i dörrstängare i slagdörrar, som alltid stänger dörrarna automatiskt efter att de har öppnats. Men de kan ofta vara mycket högljudda, trots dämpningen.

Dämparmodeller av den typ som vi kan se hos motorhuvar, skåp och kökslådor är därför en elegantare lösning till inomhustillämpningar. När man trycker på dem bromsas de in av indragningsdämparen strax innan de stängs och förflyttas till ändläget på ett mjukt sätt.

När denna teknik överförs på dörrar innebär det att dörrarna stängs sakta, tyst och automatiskt när de är öppna något. I övriga fall uppträder de som vanliga dörrar. Indragningsdämpare skapar alltid en känsla av komfort och hög kvalitet.

GEZE ActiveStop: dörrdämpare för slagdörrar

GEZE ActiveStop är nästan osynlig när den är integrerad i dörrbladet.

GEZE ActiveStop är nästan osynlig när den är integrerad i dörrbladet.

Med GEZE ActiveStop dörrdämpare hör slamrande rumsdörrar, klämda fingrar och skador på dörrar och möbler till det förgångna. De kan stoppa och stänga dörrar mjukt och tyst. Detta fungerar i båda riktningarna: oavsett om man ger dörren en lätt tryckning eller en kraftfull stöt – dörrdämparen fångar upp dörren tillförlitligt och säkert i stängnings- och i öppningsriktningen.

Kontrollerad öppning och uppställning av dörrar

Vid öppnande förflyttar systemet dörren oavhängigt och säkert fram till uppställningsvinkeln som kan ställas in individuellt mellan 80 till 140 grader så att dörren inte kan skada väggar eller möbler. GEZE ActiveStop bromsar dörren i rätt tid och håller den säkert öppen i önskat läge.

Det innebär att drag som hjälper till vid naturlig ventilation inte längre är något problem. Dörrarna förblir öppna i önskat läge och smäller inte igen. Separata dörrstoppar eller dörrhållmagneter är inte längre nödvändiga.

GEZE ActiveStop (variant monterad på karmen)

GEZE ActiveStop (variant monterad på karmen) © GEZE GmbH

Tyst stängning efter inbromsad rörelse

Dörrarna rör sig fritt vid mellan 25 och 60 grader. Vid stängning bromsas dörren in när den når ca 25 grader tack vare den aktiva dämpningen. Därefter stängs den tyst (soft-close-principen). GEZE ActiveStop förhindrar inte bara ljudet av smällande dörrar, utan förhindrar även skador på dörren och klämda fingrar.

GEZE ActiveStop passar också på läkarmottagningar, hotellrum eller sjukhus (dock ej vid användning med brandskyddsdörrar).

Indragningsdämpningen på båda sidor i den integrerade varianten kan installeras i snart sagt alla standarddörrblad av trä, och är nästan osynlig - vilket uppfyller högsta designanspråk.

GEZE ActiveStop levereras som en variant monterad på bladet och en variant monterad på karmen. Den kan enkelt eftermonteras på befintliga innerdörrar av trä eller glas och kan tas bort helt utan att lämna rester efter sig. Detta är en stor fördel vid användning till exempel i hyrda lokaler.

GEZE ActiveStop – fördelar i stängningsriktningen

 • Dörrarna förblir stängda, inget lås krävs för intern tillämpning (låskista, lås, låsstolpe)
 • Inget okontrollerat dörrslammer (från drag eller vårdslöshet)
 • Ingen skada på karm, dörrblad etc. när dörren slås igen
 • Minimerar risken för fastklämda fingrar
 • Inget buller
 • Smidig, kontrollerad inbromsning och indragning av dörren när den stängs från 25 grader, justerbart dämpningsförhållande

GEZE ActiveStop – fördelar i öppningsriktningen

 • Individuell öppningsbroms mellan 60 och 140 grader
 • Den variabla öppningsvinkeln kan ställas in på mellan 80 och 140 grader
 • Skydd av bladmaterial, väggar och andra föremål
 • Bekvämt för användaren (till exempel när man bär på stora väskor eller ett barn)
 • Inget golvmonterat eller väggmonterat dörrstopp behövs

Flerfaldigt prisbelönt dörrkomfort!

Logo German Design Award 2016

Logo German Design Award 2016

GEZE ActiveStop dörrdämpare lämnar gott om plats för tilltalande stil och design, vilket bevisas inte minst av de många utmärkelserna:

German Design Award

Den integrerade versionen av GEZE ActiveStop med en installationsbredd på endast 28 mm vann tyska Design Award 2016 i kategorin ”Building and Elements”. Dörrdämparen fick även silver vid FocusOpen 2015 från Design-Center Baden-Württemberg.

Logo Focus Open 2017

Logo Focus Open 2017

ICONIC AWARDS och Focus Open

Vid ICONIC AWARDS 2018 Innovative Interior gav den internationella juryn med representanter från områdena design, handel och media sitt erkännande till GEZE ActiveStop dörrdämpare i byggutrustningskategorin. Dörrdämparen ”GEZE ActiveStop fitted on the frame” erhöll utmärkelsen ”Best of Best”.

GEZE ActiveStop belönades med silver i Focus Open 2017 för den karmmonterade varianten. Bedömningspanelen vid Baden-Württemberg Design Centre gav sitt erkännande till produkterna såsom innovativa lösningar med briljant designkvalitet.

Mer GEZE ActiveStop

GEZE SoftStop för skjutdörrar

Indragningsdämpare för skjutdörrar: mjuk inbromsning av ena eller båda sidorna.

Indragningsdämpare för skjutdörrar: mjuk inbromsning av ena eller båda sidorna. © Exorbitart / GEZE GmbH

GEZE SoftStop har utvecklats för manuella skjutdörrar, till exempel i bostäder eller på kontor. Den bromsar dörrens rörelse mjukt före slutet av skjutrörelsen. Dörrbladen styrs då automatiskt till ändläget. Det blir därför ingen kontakt med ramen eller ändläget, vilket skyddar materialet – och användarens sinnesro! Risk för infångning är därför så gott som utesluten.

GEZE SoftStops för manuella skjutdörrar kan enkelt eftermonteras på den ena eller på båda sidorna. Tekniken försvinner helt in i löpskenan och blir ett osynligt hjälpmedel.

Produktegenskaper, GEZE SoftStop

 • Passar till skjutsystem GEZE Rollan, Perlan och Levolan
 • Installeras osynligt i löpskenan
 • För lätta (upp till 40 kg) till tunga skjutdörrar (upp till 120 kg)
 • För dörrblad i glas, trä, metall eller plast
 • Kan användas på en eller två sidor
 • Kan integreras utan att bladen behöver bearbetas

När kraven på diskret design är höga

GEZE ActiveStop är nästan osynlig. Den integrerade dörrdämparen är synlig endast när den gör sitt jobb. De kompakta dimensionerna gör att dörrdämparen är så gott som osynlig, och den uppfyller alla krav på en diskret design.

Enkel och snabb installation

 • GEZE levererar stöd för implementeringen med servicehjälpmedel.
 • En enkel installation garanteras tack vare checklistan för GEZE ActiveStop dörrlämplighetstest och GEZE ActiveStop borrmall.
 • GEZE ActiveStop kan monteras på innerdörrar av trä, antingen överfalsade eller infällda. En optimal funktion säkerställs med dörrbladsvikt på upp till 45 kg.
 • Variant monterad på karmen: för flexibel eftermontering på glas- och trädörrar, snabbt och enkelt
 • Integrerad variant: diskret integration i dörrbladet vid ett installationsdjup på endast 28 mm

Hållbart hantverk för underhållsfri drift

GEZE ActiveStop

 • Kan justeras individuellt. Den sträcka som dörren ska öppnas samt kraften hos dämpningen för öppnande och stängande kan ställas in utifrån behoven och rumsförhållandena.
 • Tillförlitlighet hela vägen: utvecklingen av GEZE ActiveStop baseras på hållbart och varaktigt hantverkskunnande ”made in Germany”. Dörrdämparna erbjuder högsta kvalitet utan kompromisser med stor funktionalitet och estetik plus hög säkerhetsnivå.
 • Enkelt underhåll: GEZE ActiveStop har utformats för drift med endast litet behov av underhåll.