Fallstudier

Det trådlösa tillvalet FA GC 170 för uppställningssystem sparar både tid och pengar

Att använda trådlösa anslutningar mellan takbrandvarnare och manuella stängningsknappar sparar utan tvekan tid, pengar och möda. Man slipper den mödosamma uppgiften med att dra dolda kabelkanaler – något som i vissa fall ändå är omöjligt av strukturella skäl, som i kulturminnesmärkta byggnader.

Adnan Alcan vet av egen erfarenhet hur smidigt och enkelt det är att montera GEZE:s trådlösa tillval för uppställningssystem FA GC 170 . Som Junior Project Manager hos glas- och metallspecialisten Glas Seele i tyska Neusäss nära Augsburg har han redan installerat radiomodulen på GEZE uppställningssystem i olika objekt och anslutit den till olika trådlösa komponenter såsom manuella stängningsknappar, värmedetektorer och rökdetektorer.

Wireless Kit FA GC 170

Wireless Kit FA GC 170

Hur stor erfarenhet har du av installation av det trådlösa tillvalet FA GC 170?

Bara i år har vi installerat det trådlösa tillvalet i ett köpcentrum i Regensburg, på ett äldreboende i Königsbrunn och på flera skolor. Vi har dessutom fler objekt på gång. Vi kommer att fortsätta att använda och rekommendera det trådlösa tillvalet från GEZE – inte minst eftersom ingen annan tillverkare, så vitt jag vet, erbjuder liknande trådlösa satser.

Kan du ge ett exempel på när tillvalet för trådlösa komponenter var särskilt praktiskt?

På ett äldreboende i Königsbrunn var innertaket högre än planerat. Därför fick vi installera extra takmonterade detektorer för att uppfylla gällande brandskyddsregler. Trådbundna takmonterade rökdetektorer hade varit krångliga och framför allt dyra att montera i efterhand, eftersom vi hade varit tvungna att även dra dolda kabelkanaler. I det här fallet var det väldigt enkelt att installera fler trådlösa takmonterade rökdetektorer eftersom GEZE:s radiomodul kan ansluta upp till 6 enheter.

© GEZE GmbH

Installation av trådlöst tillval FA GC 170 för uppställningssystem

Det trådlösa tillvalet GEZE FA GC 170 för uppställningssystem kan sättas ihop för hand i några få enkla steg. © GEZE GmbH

Räcker det att kunna ansluta 6 trådlösa komponenter? Eller behövs det fler?

Enligt min erfarenhet har det alltid varit tillräckligt. Inte ens i extrema fall tror jag att man behöver ansluta fler än 6 enheter – 4 takmonterade detektorer och 2 brytare. Om man skulle behöva fler än det har kunden definitivt andra problem.

Det trådlösa tillvalet FA GC 170 möjliggör även blandade installationer med både trådlösa och trådbundna anslutningar. Har du erfarenheten av sådana installationer? Under vilka omständigheter i så fall?

I samband med ett projekt fick vi i uppdrag att installera takmonterade detektorer för brandskydd, men i planeringen hade man helt glömt bort kabelkanalerna i riktning mot taket. Det fanns bara kabelkanaler för de manuella stängningsknapparna. I detta fall var det perfekt att vi kunde ansluta de takmonterade detektorerna trådlöst till GEZE uppställningssystem. Annars hade vi varit tvungna att genomföra omfattande borr- och kabeldragningsarbeten och det hade krävt mycket tid och arbete och lett till stora merkostnader. Med det trådlösa tillvalet kunde vi undvika allt detta. Vår uppdragsgivare var verkligen imponerad – och lättad.

© GEZE GmbH

Konfigurera de olika trådlösa komponenterna i det trådlösa tillvalet FA GC 170 för uppställningssystem

Tack vare förprogrammering går det snabbt och enkelt att konfigurera de trådlösa komponenterna. © GEZE GmbH

Har installationen av FA GC 170 alltid gått smidigt till eller har ni stött på problem?

Vi har inte stött på några problem hittills. Standardläget är busenkelt att installera om man bara följer anvisningarna. Första gången jag installerade ett blandat system, det vill säga med både trådbundna och trådlösa komponenter, fick jag stanna upp och tänka till ett tag. Men inte heller det var något problem. Installation kan ju bara ske på ett sätt, så det finns inte mycket som kan gå snett.

Är det krångligt att ansluta och konfigurera olika trådlösa komponenter?

Nej, inte alls. Förprogrammeringen gör att komponenterna kan anslutas och konfigureras i en handvändning. Det är bara att trycka på brytaren, vänta tills lampindikatorn tänds, färdigt. Det är lite som att måla efter siffror.

En prydlig lösning, busenkel att installera och oumbärlig för kunder som inte vill eller får dra nya kablar. För vem vill krångla till det med kabelkanaler?

Adnan Alcan, Junior Project Manager hos glas- och metallfirman Glas Seele
Vinnare av German Design Award: trådlöst tillval FA GC 170

Vinnare av German Design Award: trådlöst tillval FA GC 170

Hur skulle du kortfattat beskriva det trådlösa tillvalet FA GC 170 för uppställningssystem?

En prydlig lösning, busenkel att installera och oumbärlig för kunder som inte vill eller får dra nya kablar. För vem vill krångla till det med kabelkanaler?

Fördelarna med det trådlösa tillvalet FA GC 170 - en överblick

  • Trådlös anslutning av takmonterade detektorer och manuella stängningsknappar till alla uppställningssystem från GEZE
  • Ingen tidskrävande och krånglig kabeldragning eller installation av kabelkanaler – perfekt lösning för kulturminnesmärkta byggnader och för eftermontering
  • Testad enligt den europeiska standarden för branddetekterings- och brandlarmssystem DIN EN 54-25 (SS-EN 54-25)
  • Allmänt byggnadslov
  • Enkelt underhåll

I den här filmen ser du hur enkelt det är att installera och konfigurera det trådlösa tillvalet FA GC 170