Fallstudier

Designhöjdpunkt i Abu Dhabi: tillgänglighet för Ferrari World

När Ferrari World Abu Dhabi öppnade i slutet av 2010 fick Förenade Arabemiraten en turistattraktion och en arkitektonisk höjdpunkt i en klass för sig. GEZE har bidragit till tillgängligheten i världens första Ferrari-temapark genom att leverera automatdörrar och drivenheter enligt senaste tekniska standard.

Automatdörrkomfort i världens största temapark inomhus

Förenade Arabemiraten är känd för sin spektakulära arkitektur – i synnerhet världens idag högsta skyskrapa Burj Khalifa med en höjd på 828 m hög. I slutet av 2010 uppfördes Ferrari World Abu Dhabi, ytterligare en extraordinär byggnad i detta land. Världens första Ferrari-temapark är höjdpunkten i den nya utvecklingen av den 2 500 hektar stora Yas Island, och världens största temapark inomhus. Åkattraktionerna, baserade på Ferrari-temat, kombinerar klassisk Ferrari-design och teknik, och blåser liv i historien om Ferrari.

Med drivenheter från GEZE: tillgänglighet på drygt 86 000 m²

Med inspiration från den klassiska sidoprofilen hos Ferrari GT avspeglar den unika byggnadsdesignen från Benoy Architects sportbilens böjda form. Komplexet har utformats med stödjande vågliknande sidor som integreras sömlöst i omgivande infrastruktur, täckt av ett gigantiskt, Ferrari-rött platt tak. Med en takyta på över 200 000 m² och en diameter på drygt 700 m betonar takkonstruktionen vid Ferrari World Abu Dhabi även den exteriöra estetiken – i synnerhet Ferrari-logotypen på taket som idag märkets största med en storlek på 65 m. I den imponerande byggnaden med en yta på 86 000 m², vilket motsvarar ca sju fotbollsplaner invid varandra, har GEZE implementerat dörrkomfort, säkerhet och tillgänglighet på högsta nivå – i perfekt harmoni med den sofistikerade designen hos Ferrari-temaparken.

Komfort och funktion i attraktiv design

Tillgänglighet är en huvudfaktor i konceptet Ferrari World Abu Dhabi. En smal, automatisk slagdörr med drivenheten Slimdrive EMD-F från GEZE i entréområdet ser till att barn och besökare med begränsad rörlighet enkelt tar sig in i inomhusparken. De smala drivenheterna Slimdrive EMD för sidohängda dörrblad har utvecklats speciellt för att förflytta slagdörrar med minsta möjliga kraft. Tack vare bygghöjden på endast 70 mm och styrskenstekniken passar de sidohängda bladdrivningarna mycket väl till tunna dörrprofiler och begränsade utrymmen. Den diskreta designen smälter in sömlöst i den otroliga fasaddesignen hos Ferrari World.

Smarta drivenheter för tillgängligt nöje

Automatdörren i entrén öppnas med en rörelsedetektor eller kan aktiveras med en tryckknapp. Funktionen ”Push & Go” som kan slås på eller av, gör det möjligt att aktivera drivenheten genom att man snabbt trycker på dörrbladet. Den automatiska dörren kan även öppnas manuellt – tack vare ett integrerat s.k. servoläge kan dörren öppnas i båda riktningarna med mycket ringa ansträngning. Drivenheterna Slimdrive EMD från GEZE har testats enligt DIN 18650. Drivenhetsversionen EMD-F som används i Ferrari World är även godkänd för rök- och brandskyddsdörrar. Förutom entrédörren installerade GEZE ytterligare 41 Slimdrive EMD-F vid Ferrari World Abu Dhabi. De smarta, sidohängda bladdrivenheterna vid entréerna till aktiviteterna möjliggör upplevelser utan barriärer.

GEZE-produkter vid Ferrari World i Abu Dhabi

  • GEZE Slimdrive EMD och EMD-F slagdörrsautomatik