Fallstudier

Bara Alperna är högre: karuselldörrkomfort i Roche Tower

Med sina 178 m är Roche Tower den högsta byggnaden i Schweiz. Som huvudkontor för läkemedelsföretaget Hoffmann-La Roche utgör tornet en höjdpunkt även vad beträffar design och funktion. GEZE har bidragit till den iögonenfallande byggnadens komfort och säkerhet med teknik enligt allra senaste rön.

Karuselldörrar för bekvämt tillträde till cafeterian

Böjda skjutdörrar i restaurangens entré. Foto: GEZE GmbH

Öppna och lätta lokaler dominerar Roche Tower.

Roche Tower: ytterligare en storslagen produkt från de välkända Basel-arkitekterna Herzog & de Meuron. Det inglasade tornet, som avspeglar läkemedelskoncernens åttkantiga logotyp, smalnar av i en trappformad design över 41 våningar. Cafeterian är belägen på de tredje och fjärde våningarna i Roche Tower. Det iögonenfallande utseendet och bokstavliga ”svängtappen” i entréområdena är tre kundanpassade, helautomatiska karuselldörrssystem från GEZE:s serie TSA 325 NT.

Med en passagebredd på 2,82 m och en passagehöjd på 3,28–3,48 m erbjuder de 3-bladiga karuselldörrarna ett generöst tillträde och är idealiska på platser med intensiv genomgångstrafik. Dörrbladen, med smala profiler och glaselement på sidan, passar in perfekt i den puristiska inredningsdesignen och betonar den inbjudande atmosfären. Dessutom säkerställer karuselldörrarna regelbunden luftväxling, förhindrar drag och isolerar mot buller.

Högsta standarder inom komfort och fastighetssäkerhet

Imponerande silhuett: Roche Tower i Basel. Foto: F. Hoffmann-La Roche AG

Exteriörvy över Roche Tower i Basel. © F. Hoffmann-La Roche AG / GEZE GmbH

Karuselldörrar från GEZE imponerar inte bara med sitt moderna utseende och höga funktionalitet – de uppfyller även striktaste säkerhetsstandarder. De inglasade böjda skjutdörrarna uppfyller kraven i DIN 18650 och EN 16005. En särskild tryckknapp saktar ned farten hos dörrbladet, så att personer med begränsad rörlighet kan passera igenom lätt.

Breakoutbeslag på skjutdörrarna tryggar öppna nödutrymningsvägar

För att de strikta säkerhetskraven i Roche Tower skulle kunna uppfyllas, utformades alla tre karuselldörrarna i restaurangområdet som utrymnings- och räddningsvägar med breakoutbeslag. Det gör att nödutrymningsdörrarna kan öppnas manuellt som extra vrid-tipp-beslag vid en nödsituation. Därmed säkerställs största möjliga passage på kortast möjliga tid, så att personer kan utrymma restaurangen och cafeterian snabbt och tryggt vid fara.

Maximal designfrihet: GEZE:s kundanpassade lösningar

Inglasade karuselldörrar: Transparens och fantastiskt klimat i cafeterian. Foto: GEZE GmbH

Inglasade karuselldörrar: Transparens och fantastiskt klimat i cafeterian.

Unik arkitektur kräver anpassade konstruktionselement. Karuselldörrarna till Roche Tower – utvecklade och tillverkade i GEZE:s egna anläggningar för projektspecifika lösningar – visar det helhetsgrepp som GEZE tar när det gäller särskilda krav. GEZE uppfyllde också kraven på en anpassad belysningslösning integrerad i dörren. Det är exakt sådana anpassade lösningar, det minimalistiska utseendet och funktionsmångfalden hos GEZE dörrsystem som bidrar till att uppfylla dagens krav på komfort, funktion och fastighetssäkerhet på allra högsta nivå.

GEZE-produkter i Roche Tower, Basel

  • Kundanpassade, helautomatiska karuselldörrssystem i serien TSA 325 NT
  • Karuselldörrar som utrymnings- och räddningsvägar med breakoutbeslag