GEZE:s produkter är vinnare av German Innovation Award 2018

”German Innovation Award letar efter detaljer, processer och produkter som imponerar genom sin effekt och sitt mervärde”, förklarar det tyska designrådet som är initiativtagare till priset. Vid German Innovation Award 2018 tillkännagav expertjuryn att dörrdämparen GEZE ActiveStop på karmen och det klimataktiva fasadsystemet med GEZE IQ box KNX utsetts till vinnare i kategorin Building & Elements.

Innovativa produkter och lösningar

German Innovation Award belönar innovativa produkter och lösningar från alla branscher som sticker ut från konventionella lösningar eftersom de ger avsevärt bättre fördelar. Det gör exceptionella tjänster synliga för en bredare publik. GEZE har gjort flera innovationer som gör våra liv bättre, enklare och mer behagliga och som formar framtiden. Ibland står det klart på en gång, som i fallet med dörrdämparen GEZE ActiveStop. Vi uppskattar den ytterligare komforten eller den förbättrade säkerheten hos en produkt, utan att kunna föreställa oss den innovativa styrkan bakom den. För många av oss är detta fallet med den klimataktiva fasaden med GEZE:s IQ box KNX.

En helt ny ”dörrkänsla” med dörrdämparen GEZE ActiveStop

Dörrdämparen GEZE ActiveStop som monterats på karmen

Dörrdämparen GEZE ActiveStop som monterats på karmen. Foto: GEZE GmbH © GEZE GmbH

Dörrdämparen ger unik komfort för dörrar. Med GEZE ActiveStop bromsas dörrar in mjukt, stängs tyst eller hålls öppna på ett enkelt sätt. Oavsett om du ger dörren en varsam eller en rejäl knuff, så öppnas systemet säkert och självständigt fram till uppställningsläget, som kan ställas in individuellt. Samtidigt bromsar indragningsdämparen in slagdörren i rätt tid och håller den öppen i önskat läge. Detta är också en fördel om dörren riskerar att smälla igen okontrollerat av luftdrag. GEZE ActiveStop sörjer för att dörrarna hålls öppna på ett säkert sätt. Genom aktiv dämpning stängs dörren långsamt och tyst, vilket både förhindrar störande smällar, märken på väggar och personskador. Dörrarna kan manövreras fritt mellan 25 och 60 grader. Dörrdämparna fångar upp dem pålitligt från 25 eller från 60 grader. Utöver versionen som är integrerad i dörrbladet, finns det nu även en version som eftermonteras på karmen. Eftersom den kan klämmas fast och utan problem kan tas bort igen, är den en idealisk lösning för uthyrning av bostäder.

Klimataktiv fasad med GEZE:s IQ box KNX

Klimataktiv fasad med GEZE:s IQ box KNX.

Klimataktiv fasad med GEZE:s IQ box KNX. Foto: GEZE GmbH

Inom fastighetsautomation uppfyller en klimataktiv smart fasad moderna krav såsom energieffektiv ventilation, ett sunt rumsklimat och övervakning av fönsterstatus. Detta uppnås genom en smart kombination av fönstermotorer och sensorer. Dessa kan manövreras på ett smart sätt via gränssnittsmodulen IQ box KNX som är integrerad i kommunikationsstandarden KNX. Produkter i IQ windowdrive-serien kan integreras som direkta bussnoder i KNX-byggnadssystem för kontrollerad naturlig ventilation. Det innebär att fönstrens status kan visas, manövreras och övervakas centralt. De automatiserade fönstren möjliggör direkt kommunikation med andra komponenter i KNX-fastighetssystemet, såsom KNX-tryckknappar och KNX-sensorer. Detta betyder att alla fönster i en fastighet kan stängas centralt med en knapp. Om en KNX-väderstation eller en KNX-luftkvalitetssensor rapporterar om regn, vind, hög CO2-koncentration eller en temperaturdifferens får fönstermotorerna en signal om att stängas eller öppnas via IQ box KNX. Genom exakt aktivering av fönstermotorerna ger modulen potentiella energibesparingar och extra säkerhet: när ett kommando utförts rapporteras fönsterstatusen tillbaka till KNX-fastighetssystemet eller fastighetsautomationen. Mer detaljerad fönsterinformation, såsom exakt öppningsbredd, är också tillgänglig via IQ box KNX.

Om German Innovation Award

German Innovation Award är ett pris som delas ut av tyska designrådet, som instiftades av tyska förbundsdagen. Idag är det en oberoende och internationell institution som bedömer företagens konkurrenskraft. Juryn är sammansatt av specialister från industri, forskning, institutioner och finanssektorn. Till bedömningskriterierna hör innovationsförmåga, förmåner för användaren, kostnadseffektivitet, teknisk kvalitet och hållbarhet.