Astronomiskt! ESO Supernova inspirerar oss till att värdesätta och förstå vårt universum

Med en supernova menas den mycket ljusstarka glöden hos en stjärna när dess massa överförs till en annan stjärna och den ursprungliga stjärnan exploderar. Under den här processen ökar dess ljusstyrka miljontals gånger under en kort period, då den lyser lika starkt som en hel galax.

GEZE:s automatiska dörrar i ESO Supernova Planetarium

GEZE:s automatiska dörrar i ESO Supernova Planetarium. Foto: Robert Sprang för GEZE GmbH © Robert Sprang / GEZE GmbH

Fenomenet gav namn åt ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre i Garching. Det är nu öppet för besökare, men förstklassig astronomiforskning är inte det enda som pågår där. Med hjälp av toppmodern interaktiv visningsteknik erbjuder denna ”binära stjärna” besökare i alla åldrar unika upplevelser ”i universumet” som de kan uppfatta med alla sinnen. GEZE är stolt över att kunna bidra till ESO Supernovas briljans med automatisk dörrteknik.

Välkomnande atmosfär

I huvudentrén gör den helautomatiska karuselldörren med ett drivsystem i TSA 325 NT-serien det möjligt för besökare och komma och gå bekvämt och säkert. Med en generös passagebredd, som är transparent på alla sidor, understryker designerdörren den öppna atmosfären i foajén. Även om den både är diskret och elegant kan den ändå erbjuda mer än det som kan uppfattas med ögat: de vackra karuselldörrarna kan göra saker och ting komplicerade för obehöriga besökare. Den ger bättre skydd vid inbrottsförsök tack vare fler osynliga låskomponenter.

Max antal besökare – tillgängligt för alla

ESO Supernova planetarium & besökscentrum foajé

Som en flerfunktionell lösning ger slagdörren med dubbla dörrblad och en drivenhet ur TSA 160-serien tillträde till entrén för alla personer. Foto: ESO © Robert Sprang / GEZE GmbH

Med hjälp av automatiska dörrlösningar från GEZE kan ESO Supernova hela tiden hantera leden av besökare. Om ett stort antal besökare befinner sig på yttergården kan den automatiska dörren i fasaden hållas öppen en längre tid. Som en flerfunktionell lösning ger slagdörren med dubbla dörrblad och en drivenhet ur TSA 160-serien alla besökare tillträde till entréhallen samtidigt som den fungerar som nödutgång. Ytterligare GEZE-lösningar har skapats för dörrar och fönster i hela byggnaden för att erbjuda komfort och säkerhet för både besökare och personal.

GEZE:s bidrag där man siktar mot stjärnorna

Byggnadsexpertis:

Skräddarsydda lösningar i samarbete med alla parter som är involverade i konstruktionsarbetet, för optimala driftprocesser och säkerhet – från bekväm hantering av besökare till säkra nödutrymningsvägar och inbrottsskydd.

I fasaden:

  • Helautomatisk karuselldörr med certifierat smidigt tillträde, ökat inbrottsskydd med dolda komponenter, automatiserad nattlåsning med automatiskt låsningssystem
  • Automatisk slagdörr med dubbla dörrblad: tillgänglig nödutrymningsdörr