GEZE Insights

#GEZEhack – individuellt mästarprov med GEZE:s Slimchain-motor

Automatiska fönster- och dörrdrivenheter från GEZE imponerar inte bara i stora projekt i hotell och sjukhus, utan även som individuella lösningar. Detta ”mästarprov” från Jonas Wessler demonstrerar bara hur mångsidiga våra produkter kan vara i DIY-projekt.

Mästerverk: Skänk med soundbarhögtalare och tekniska höjdpunkter

Jonas Wessler utbildar sig till snickarmästare. Mästarprovet är en viktig del av hans utbildning. Eftersom han älskar musik och teknik, insåg Jonas Wessler snabbt att hans mästarprov måste involvera musik – och med en innovativ teknisk överraskning.

  • Målet: en skänk med egen design och integrerad ljudanläggning.
  • Den smarta detaljen: soundbarhögtalaren kan fällas ut vid behov genom smart fjärrstyrning med mobiltelefonen.
  • Utmaningen: soundbarhögtalare och lyftdrivenhet måste ha en mycket slimmad design och smart användarvänlighet.
  • Lösningen: Bose Soundbar 300 i kombination med kedjedriften Slimchain och appen Somfy Smart Home.

På väg mot ett mål – från första utkastet till en komplett teknisk lösning

Skänken – soundbarhögtalaren döljs nästan helt inuti.

© Jonas Weßler / Weßler GmbH

Tack vare kedjedriften Slimchain rör sig soundbarhögtalaren ut ur skänken.

© Jonas Weßler / Weßler GmbH

Jonas Wessler berättar hur hans rörliga elektriska musikanläggning, som han integrerat i en skänk med egen design, skapades.

”När de första utkasten till min skänk var klara, köpte jag en Bose Soundbar 300 eftersom dess slimmade design passade bra in i mitt generella koncept. Eftersom jag hade ett minimalt utrymme att jobba med var jag tvungen att hitta en liten och diskret motor.”

Svårigheten låg i att hitta en tystgående och slimmad motor. Det var här som Jonas Wesslers specialkunskaper kom in:

”Som tredje generationen i familjeföretaget, som tillverkar ytterdörrar för försäljning över hela Tyskland och som även driver en regional trähandel, är jag mycket förtrogen med flera professionella produkter. Det var en fördel för mig: Jag köpte en kedjedrift av typ GEZE Slimchain som normalt är avsedd för att öppna ett fönster. Tack vare dess slimmade design var den lätt att montera i musikskänken. Efter flera försök och överläggningar kunde jag styra soundbarhögtalaren elektriskt med den här drivenheten, exakt som jag föreställt mig det.”

Idén med att använda GEZE:s smarta fönstermotor Slimchain gav en annan fördel för DIY-projektet:

Därefter var jag tvungen att hantera problemet med hur motorn kunde styras så att soundbarhögtalaren kunde fällas in och ut med mobiltelefonen. För detta ändamål valde jag en Somfy Smart Home-styrning. Denna gjorde det möjligt för mig att använda Somfy-appen, som normalt används för att styra jalusier, för att styra GEZE-motorn Slimchain.

Jonas Weßler

Resultatet är imponerande: i stängt läge är soundbarhögtalaren osynlig, så det är verkligen en häftig effekt när högtalaren fälls ut med hjälp av GEZE-motorn och appen Somfy.

”Än idag tycker jag att den här lösningen är imponerande, eftersom jag nu kan använda min mobiltelefon för att fälla ut soundbarhögtalaren ur skänken och sedan ansluta till soundbarhögtalaren via Bluetooth innan jag spelar musiken.”

Imponerande lösning med smart användarvänlighet

Den här smarta lösningen imponerade inte bara på Jonas Wessler och hans lärare: den 10 november 2018 fick han möjlighet att presentera sin ”skänk med ljud” för en stor publik under teknikutställningen ”Nacht der Technik” i Koblenz. Besökaren och tillika ministern Julia Klöckner älskade också lösningen.

Så vi frågar oss: finns det fler GEZE-kunder där ute om använder GEZE:s system på ett innovativt sätt för sina DIY-projekt? Om denna någon är du eller någon du känner, får du gärna skriva några rader! Vi brinner av längtan efter att få höra om dina #GEZEhacks!

Individuella lösningar från GEZE

Är du på jakt efter en innovativ lösning för ett visst projekt? Låt våra experter ge dig råd. Vi kan hitta en individuell lösning för ditt projekt. Till exempel är en automatisk svängdörrsautomatik från GEZE inte bara praktisk i hotell; om den används vid luckan till en vedugn, gör den det avsevärt enklare att lägga i mer ved. Låter det bra? Läs mer om individuella svängdörrlösningar från GEZE.

Läs mer om GEZE:s individuella svängdörrlösning