Kulturskydd i modernt stuk: Det femstjärniga hotellet Richer de Belleval

Det femstjärniga lyxhotellet Richer de Belleval ligger i hjärtat av staden Montpellier i södra Frankrike. Byggnaden, som upprättades under 1800-talet, är kulturmärkt sedan 2015.  En stor del av hotellet har renoverats under beaktande av de strikta regler för arbeten på kulturmärkta byggnader som gäller i Frankrike. Förutom hotellet inhyser den praktfulla byggnaden även en gourmetrestaurang och en stiftelse för modern konst. På Richer de Belleval smälter modern komfort och historisk anda samman – inte minst tack vare smarta dörrsystem från GEZE.

Richer de Belleval: Renässans för historiska element

Reception och matsal på det femstjärniga hotellet Richer de Belleval.

Reception och matsal på det femstjärniga hotellet Richer de Belleval. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

En av världens mest renommerade arkitekter, Parisbaserade Philippe Prost fick i uppdrag att sköta restaureringen av Relais-et-Châteaux-huset. Byggnadens historiska arv stod i fokus för denna process. Särskilt anmärkningsvärt i detta sammanhang är arbetena på innergården, där man har placerat ett glastak på fyra pelare så att det ser ur som om taket svävar i luften. Inredningsarkitekten Christian Collot har inrett de 15 rummen och 5 sviterna i franskinspirerad stil med pudriga toner och silkeslena material så att de står i harmoni med de ursprungliga elementen. Eldstäder, fresker och träarbeten har omsorgsfullt restaurerats av Atelier de Ricou, som specialiserat sig på att skapa målade dekorer och på att restaurera målningar och skulpturer för historiska monument.

Tillgängligt entréområde med kontaktlösa dörröppnare

Det tillgängliga och beröringsfria entréområdet är utrustat med kombidetektor GC 363.

Det tillgängliga och beröringsfria entréområdet är utrustat med kombidetektor GC 363. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Entréområdet är den mest frekventerade platsen på ett hotell. Dörrar som öppnar automatiskt välkomnar alla besökare och erbjuder komfort. Under renoveringen strävade man efter att modernisera byggnaden för att göra den tillgänglig för alla. Kombidetektorn GC 363 öppnar dörrbladen utan ansträngning eller beröring. På så sätt kan gästerna njuta av smidig och säker passage och gå in och ut genom dörren utan problem. Kombidetektorn imponerar dessutom med stort avkänningsområde och en funktion för löpriktningsavkänning. Personer som passerar genom dörrområdet parallellt med dörren bländas av. Detta bidrar till energibesparing i dörrsystemet och förhindrar att dörren öppnas och stängs i onödan.

Mer om tillgänglighet

Kombidetektor GC 363 i översikt

 • Radarrörelsedetektor med IR-ljusridå och tredje närvaroregistrering
 • Löpriktningsavkänning för avbländning av tvärtrafik
 • Brett avkänningsområde som fungerar tillförlitligt även under svåra markförhållanden
 • Passar för inner- och ytterdörrar
 • Enkel montering
 • Inställning via fjärrkontroll
Reception och entréområde med ECdrive T2.

Reception och entréområde med ECdrive T2. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Design förenas med funktion: Estetisk komfort med skjutdörrar från GEZE

Redan i hotellets entréområde smälter historiska och samtida influenser samman. Två automatiska skjutdörrar leder till receptionen. Dörrarna, som drivs med GEZE ECdrive T2, är diskreta och effektiva och smälter perfekt in i hotellets inredning. Dörrbladen är infällda direkt i stenväggen och försvinner nästan ljudlöst och helt automatiskt i väggarna när dörren öppnas, vilket sparar utrymme på ett mycket estetiskt sätt. Den slimmade designen hos ECdrive T2 smälter därmed diskret in i designkonceptet. Skjutdörrsystemet lämpar sig även utmärkt för dörrar med hög passeringsfrekvens, vilket ofta är fallet inom hotell- och restaurangbranschen. I kombination med profilsystemet GCprofile Therm optimeras dessutom energieffektiviteten.

Mer om våra branschlösningar för hotell och restauranger

Hygieniskt och praktiskt på samma gång: skjutdörren till köket manövreras med en fotomkopplare.

Hygieniskt och praktiskt på samma gång: skjutdörren till köket manövreras med en fotomkopplare. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Lika snygg som praktisk: fotomkopplare till köksdörren

I köksområdet går kraven på funktionalitet hand i hand med respekten för historiska byggnader. Hotell- och restaurangbranschen regleras av strikta riktlinjer, framför allt i fråga om livsmedelshygien. Den dörrlösning som används för tillträde till köksområdet på Richer de Belleval bidrar till genomförande av hygienåtgärderna. Skjutdörren till köket är precis som dörrarna i entréområdet utrustad med GEZE ECdrive T2 och manövreras med en fotomkopplare utan handkontakt. Det är såväl hygieniskt som mycket praktiskt när man bär tallrikar, brickor och mat. Personalen kan snabbt och enkelt ta sig från restaurangen till köket och vice versa. Hygienen i övergången mellan kök och service säkerställs. Skjutdörrsautomatiken ECdrive T2 erbjuder fördelar även för operatören: Den självrengörande rullvagnen imponerar med låga underhållskostnader. Användningen av högkvalitativa material garanterar tyst och smidig drift hos dörren.
 

Mer om hygien

Skjutdörrsautomatiken ECdrive T2 i översikt

 • Slimmad kåphöjd på 100 mm för fler designmöjligheter
 • Hopkoppling med GEZE Cockpit
 • Förborrad löpskena och ovala hål underlättar montering
 • Kan fås med golvstyrning för bortledning av regnvatten
 • Kabeldragning med integrerade kabelstyrningar
 • Kan integreras i fastighetsautomationen
 • Automatisk felidentifiering och loggning
 • Integrerat batteri för nödöppning vid strömavbrott
 • Mindre behov av underhåll tack vare självrengörande rullvagn
Utrymnings- och räddningsvägar är utrustade med den elektromekaniska dörrstängaren GEZE Boxer.

Utrymnings- och räddningsvägar är utrustade med den elektromekaniska dörrstängaren GEZE Boxer. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Komfort och brandskydd med GEZE Boxer

I korridorerna håller de elektromekaniska dörrstängarna GEZE Boxer ingångarna öppna och säkerställer bred och bekväm passage – även med resväskor och skrymmande bagage. Vid brand stänger systemet automatiskt ingångarna för att förhindra spridning av brand och rök. Som integrerad dörrstängare är den helt infälld i dörrbladet och syns inte från utsidan – perfekt för estetiskt anspråksfulla byggnader som hotell Richer de Belleval.

Mer om brandskydd

Den integrerade dörrstängaren Boxer i översikt:

 • Dörrstängare som är infällda i dörrblad och karm uppfyller högsta designkrav
 • Den integrerade öppningsbromsen bromsar upp dörrar som öppnas med kraft
 • Hydraulisk ändslagsverkan
 • Stängningsfarten kan justeras individuellt
 • Brand- och rökskyddsdörrar, (lämplighetsintyg krävs för dörren)
 • Kan användas för höger- och vänsterhängda dörrar utan omställning