GEZE - SecuLogic emergency route system, Stiftskirche, Stuttgart
GEZE SecuLogic RWS

Gammal pärla dyrbart renoverad

Stiftskyrkan i Stuttgart renoverades under fyra år för 14 miljoner Euro. Hamburgarkitekten Berhard Hirche sammanfattar sitt skapande: ”Gammal och ny konst sätts ihop i en helhet”.

Han satte sin prägel på stiftskyrkans utseende med tre väsentliga detaljer: Ett nytt tak, altarets placering mitt i kyrkan och en ny orgel. Vid kyrkans nydanande skulle historien inte döljas. ”Bara ett tidslager skulle tillfogas”, löd Hiches strävan, ”Renoveringen efter kriget, som berättar om förstörelsen, ska alltjämt förbli synlig”. Kyrkans nya interiör förmedlar besökaren en känsla av öppenhet och lätthet: Det massiva gamla taket ersattes av en fin takkonstruktion i stål med glassegel. Nya glasfönster och en ståltrappa med glassteg till läktaren, bildar tillsammans med den befintliga byggnaden en enhet av olika material och för på så sätt vidare den transparenta historien i det mer än 1000 år gamla byggverket.

Av hänsyn till säkerhetskraven och designkraven, utrustades nödutgångarna med GEZE SecuLogic utrymningssystem och olika slagdörrsautomatiker i serien TSA 160. Den automatiska fönsteröppningen i kyrkans inre drivs av det nära nog ljudlösa kedjemotorn E640.