Hållbar klimat- och fastighetsteknik: smart systemintegration från GEZE på mässan ISH i Frankfurt/Main
Hållbar klimatisering och fastighetsteknik och smart boende är aktuella trender. Mellan den 11 och 15 mars 2019 handlade allt om innovativa byggnadslösningar på mässan ISH i Frankfurt. I centrum av allting: Fastighetsautomationen GEZE Cockpit med BACnet- och KNX-gränssnittsmoduler. Vad har detta med hållbarhet att göra? Fönster och dörrar som anpassar sig efter användarens beteende, klimatet och väderleken ökar inte bara komforten och säkerheten, utan hjälper även till att spara energi, och bidrar på så sätt till klimatskydd.
Framtidsorienterade ämnen på ISH: hållbarhet och energieffektivitet
Sammanlagt 2 532 utställare från 57 länder och ca 190 000 besökare: ISH i Frankfurt/Main anses vara världens ledande mässa för framtidsorienterad fastighetsteknik och HVAC (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering). Målet för 2019 är tydligt: ansvarsfull och resursbesparande användning av vatten och energi i byggnader.
Det är inte konstigt, eftersom klimatskydd och skydd av naturresurserna är allas angelägenhet och även har spelat en allt viktigare roll inom fastighetsteknik sedan EU:s klimatmål sattes upp. Att göra byggnader mer energieffektiva och optimera energiförbrukningen är nödvändigt för arkitekter, planerare, operatörer och slutanvändare.
Men man får inte heller ignorera design, komfort och säkerhet inom fastighetsteknik. Och det är här som smarta lösningar kommer in i bilden: GEZE är en av världens ledande leverantörer av systemlösningar och service för dörrar och fönster. Innovativa lösningar förenar funktionalitet, säkerhet, komfort och design för att göra byggnader mer energieffektiva, spara på naturens resurser och minska CO2-utsläppen.
GEZE på ISH 2019
Smart och energieffektivt GEZE-system för fastighetsautomation
GEZE Cockpit visar hur energieffektivitet i byggnader kan kombineras med smart teknik för mer komfort och säkerhet. Tack vare BACnet-integration i fastighetsstyrsystemen erbjuder innovativ fastighetsautomation för smart dörr-, fönster- och säkerhetsteknik enkel sammankoppling samt central, användarvänlig styrning av alla komponenter via en app. Det som gör den speciell är att fastighetstekniken som automatiseras och sammankopplas med GEZE Cockpit anpassas dynamiskt efter användarnas beteende samt miljöförhållanden såsom temperatur och väder. Detta gör byggnaderna säkrare, mer bekväma och mer energieffektiva.
Mer om GEZE CockpitSmart lösning: översikt över GEZE Cockpits fördelar
- Mobil manövrering via surfplatta eller dator tack vare ett webbläsarbaserat system med ett modulärt och flexibelt auktoriseringskoncept
- Lätt att använda tack vare intuitiv installation och konfiguration av gränssnittet
- Översikt över alla komponenter med hjälp av grafisk visualisering av enheternas status och drift
- Scenstyrning för styrning av flera enheter samtidigt
- Tidsstyrd automatisk utlösning av scener
- Händelser kan spåras tack vare händelseloggen
- Installation av enheter på markplanet i en byggnad
- Lätt att ansluta panikdörrsstyrningar, automatiska dörrar, rök- och värmeventilationsluckor och automatiska fönstermotorer tack vare BACnet och KNX-teknik
Pålitig planering och enkel systemintegration
© iStock
Planerare och systemintegratörer kommer att vara glada över att veta att GEZE Cockpit antingen kan användas som självständig fastighetsstyrsystem eller integreras i en överordnad fastighetsautomation. Det beror på att GEZE Cockpit kommunicerar via BACnet-gränssnittet IO 420. Dessutom kan nya komponenter och tillval enkelt integreras i fastighetsautomationen och bekvämt manövreras via en surfplatta eller dator.
Fördelar med smarta byggnader i praktiken.
Teknik för smarta byggnader har en tydlig fördel jämfört med manuell manövrering av fönster, dörrar, värmeaggregat och klimatanläggningar – till skillnad från människor kan smarta system reagera tillförlitligt på olika programmerbara scenarier. Till exempel gör GEZE Cockpit det möjligt att reglera en dörrs öppningsbredd för att skapa tillgänglighet eller enkelt tillträde. Dessutom ökar smart sensorteknik energieffektiviteten, till exempel genom automatisk justering av öppning och stängning av fönster och dörrar efter variationer i yttertemperaturen och vädret. Härigenom minskar man energikostnaderna och sparar på råvarorna – mot bakgrund av klimatförändringar och EU:s klimatavtal är det viktigare än någonsin.