En entreprenör med visioner: Brigitte Vöster-Alber tilldelas förtjänstorden för Baden-Württemberg

Brigitte Vöster-Alber höll i rodret som VD för dörr- och fönsterteknikspecialisten GEZE i 52 år. Hon ledde verksamheten på familjeföretaget i femte generationen och såg till att det växte till dess nuvarande storlek. Den 23 juli 2021 tilldelades hon Baden-Württembergs förtjänstorden som ett erkännande av hennes enastående prestationer som entreprenör samt hennes sociala och kulturella engagemang.

Ministerpresident Winfried Kretschmann med Brigitte Vöster-Alber vid utdelningsceremonin i Neues Schloss i Stuttgart.

Ministerpresident Winfried Kretschmann med Brigitte Vöster-Alber vid utdelningsceremonin i Neues Schloss i Stuttgart.

Med empati, ödmjukhet och mod att lyckas

Vid ceremonin i Neues Schloss (nya slottet) i Stuttgart lovordade minister Winfried Kretschmann Vöster-Albers professionella prestationer och beskrev henne som en ”entreprenör med visioner”. Med empati, ödmjukhet och mod att fatta viktiga beslut har hon gjort GEZE till ett framgångsrikt och framtidssäkert familjeföretag. Under hennes ledning har företaget vuxit kontinuerligt och organiskt. Hennes ansvarsfulla ekonomiska strategi har garanterat så mycket självständighet som möjligt och har samtidigt sett till att företaget idag kan växa med sina egna resurser. Detta har hjälpt, och fortsätter att hjälpa, företaget att överleva under ekonomiskt svåra tider. Som yrkesarbetande mamma var hon en förebild för många kvinnor vid en tid då detta var undantag snarare än regel.

Engagemang för Baden-Württemberg

Brigitte Vöster-Albers engagemang för regionen var ytterligare en viktig aspekt för ministerpresidenten. GEZE har gjort stora investeringar här under de senaste tio åren och har satsat 28,8 miljoner euro på det nya, ultramoderna utvecklingscentret på huvudkontoret i Leonberg. Vid invigningen av utvecklingscentret betonade dr Nicole Hoffmeister-Kraut, minister för ekonomi, arbetsmarknad och bostäder i Baden-Württemberg, att GEZE ”inte bara är ett uppvisningsföretag för Baden-Württemberg, utan också en framgångsrik global organisation som expanderar internationellt, samtidigt som det stärker sina rötter och sin position i Tyskland med riktade investeringar.”

Omfattande socialt och kulturellt engagemang

Vid sidan av hennes professionella prestationer hedrade ministerpresident Winfried Kretschmann också Vöster-Albers engagemang inom det kulturella och sociala området. Företaget stödjer bland annat välgörenhetsorganisationen "Olgäle-Stiftung für das kranke Kind" (Olgäle-stiftelsen för sjuka barn) och "Plan International". GEZE främjar också konst, kultur, djurskydd och idrott genom regelbundna donationer. Företaget har till exempel under många år stöttat barnmuseet Junges Schloss (unga slottet) i Stuttgart och är etablerad partner till den renommerade hästhoppningstävlingen German Masters genom att sponsra GEZE-priset. Det är inte bara genom GEZE som Brigitte Vöster-Alber ger sitt stöd, hon donerar även privat till välgörenhetsorganisationer som är viktiga för henne. Att ge tillbaka till människorna och samhället och att låta dem delta i företagets ekonomiska framgång på detta sätt är något som ligger Brigitte Vöster-Alber varmt om hjärtat och något som hon samtidigt ser som en skyldighet. En övertygelse som nu alltså har belönats med Baden-Württembergs förtjänstorden.

Brigitte Vöster-Alber höll i familjeföretagets roder i 52 år innan hon gick över till styrelsen den 1 januari i år.