GEZE - Econodrive EL Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL
GEZE - Türschließer Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL

GEZE på Formel 1-banan

Arkitektbyrå: Hermann Tilke, Aachen

Sedan 2005 är Istanbul en av värdarna för Formel 1. Därför ritade Aachens paradvägsarkitekt Hermann Tilke en racerbana. Det viktigt för Tilke att vi ser banan vid sidan av alla moderniteter, oavsett vilket land som besöks. Därför kombinerade han orientaliska ornament med modern högteknologi, varvid GEZE kunde bidra med produkter som t.ex. dörrstängaren TS 5000 och den automatiska skjutdörrsautomatiken Econodrive.

I den asiatiska delen av Istanbul sträcker sig tävlingsområdet över 2,2 miljoner kvadratmeter. Leden är ca 5 kilometer lång, med en genomsnittlig bredd på 14 till 21,5 meter. Upploppssträckan är ca 650 meter lång från start till mål. Den körs över ett antal passager, över berg och dalar, och har fått smeknamnet "Adrenalinpumpen vid Bosporen" eftersom den är så krävande. Istanbuls racerbana har redan gästats av FIA GP, FIA GP2 och DTM-loppen.

Huvudläktaren erbjuder kapacitet för 26 250 åskådare, och tillsammans med den temporära läktaren, naturläktaren och entréområdena till och med för 130 000 åskådare. Paddockbyggnaden indelas i två våningar. Bottenvåningen står till teamens förfogande, och de övre våningarna fungerar som ett besökarområde med en ytterligare kapacitet av 5000 åskådare. Två sjuvånings VIP-torn stiger i höjden på båda sidorna om paddocken.