GEZE - GEZE TSA 325 revolving doors, Mercedes-Benz Museum, Stuttgart
TSA 325
GEZE - Slimdrive SD-Servo drive, Mercedes-Benz Museum, Stuttgart
Slimdrive SD-Servo
GEZE - GEZE IGG, Mercedes-Benz Museum, Stuttgart
GEZE IGG
GEZE - TSA 160 Invers, Mercedes-Benz Museum, Stuttgart
TSA 160 Invers

GEZE:s helglassystem ger fri insyn

Arkitektbyrå: Van Berkel en Bos Architecten, Amsterdam

Införlivat i den nya Mercedes-Benz–världen bjuder Mercedes-Benz-muséet in till en extraordinär rundtur för att utforska företagets och bilindustrins historia.

Den grundläggande strukturen i den arkitektoniskt slående museibyggnaden liknar en treflikigt klöverblad. I mitten av den böjda formen byggdes ett triangulärt atrium, kring vilket utställningssalarna är arrangerade. I en massiv dubbelspiral, vindlas två sprialtrappor genom de olika nivåerna med 16 500 kvadratmeter utställningsyta. Besökare påbörjar inte sin vandring på bottenvåningen, utan åker hiss till muséets högsta punkt och följer därifrån spiralen nedåt, till utställningen om bilåldern. På så sätt kan besökare uppifrån och ner följa den kronologiska utvecklingen, och myten av varumärket Mercedes.

Redan vid det första steget in i muséet ger GEZE:s TSA 325 GEZE karuselldörrar med GEZE:s helglassystem GGS besökaren fri överblick över den rymliga entréhallen och utställningarna. Karuselldörrarna passar in naturligt i glasfasaden, och harmoniseras mycket väl med muséets speciella arkitektoniska stil. Dessutom har det integrerade helglassystemet IGG byggts in i slagdörrarna.

Mercedes-Benz Museum har belönats med Förbundsrepubliken Tysklands gulddesignpris.